Novi kardinali bodo imenovani 8. decembra. Tedaj v Rimu poteka konzistorij oziroma sestanek kardinalskega zbora za imenovanje novih kardinalov. Njihovo imenovanje je namenjeno ohranjanju dovoljšnega števila cerkvenih princev, ki imajo pravico glasovanja za novega papeža. Ta se namreč izteče, ko kardinal doseže starost 80 let.

Trenutno ima pravico do glasovanja na konklavah 122 kardinalov. Od novoimenovanih jih bo imelo volilno pravico 20. To bo število kardinalov z glasovalno pravico dvignilo na kar 142. Običajno je število omejeno na 120.

Frančišek je v svojem enajstletnem mandatu imenoval veliko večino trenutnih volilnih upravičencev. Tudi letos nadaljuje trend podeljevanja nazivov škofom in nadškofom iz držav, ki ne tvorijo tradicionalnega jedra katoliške cerkve. Med drugim bo čast doletela bodoče kardinale iz Indonezije, Japonske, Irana in Alžirije.

Teren za novega Slovenca med kardinali je papež pripravil že julija

Na seznamu bodočih kardinalov je tudi Vicente Bokalič Iglič, ki vodi argentinsko nadškofijo Santiago del Estero. Radio Ognjišče poroča, da se je Bokalič Iglič rodil leta 1952 v Buenos Airesu, oba njegova starša pa sta se rodila v Sloveniji. Oče Vinko je bil iz Mengša, mama Pavla pa iz Prevoj. Pri Družini pišejo, da sta starša leta 1949 prišla v Argentino, tja pa odšla iz Špitala na avstrijskem Koroškem. Leta 1970 je Vicente Bokalič Iglič vstopil k lazaristom, osem let zatem je bil posvečen v duhovnika.

Leta 2010 je bil Bokalič Iglič imenovan za pomožnega škofa v Buenos Airesu, leta 2013 pa ga je prav papež Frančišek imenoval za voditelja škofije Santiago del Estero v severozahodnem delu osrednje Argentine. Letos julija je omenjeno škofijo papež povzdignil v nadškofijo in Bokaliču Igliču podelil tudi naslov primasa Argentine.

Za Družino je bodoči kardinal povedal, da je do Slovenije in slovenstva doma prejel lep odnos. Povedal je tudi, da so doma govorili slovensko, špansko pa so se Vicente in njegovi štirje sorojenci naučili večinoma na ulici.

Priporočamo