»To obdobje je najtežje. Trajalo bo približno osem dni,« je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Po njegovih navedbah so na 540 kilometrih madžarskih rek sprejeli protipoplavne ukrepe, na 200 kilometrih pa velja tretja stopnja ogroženosti. Ob reko Donavo so poslali vojake, da bi okrepili rečni breg. Pomaga jim več tisoč prostovoljcev, ki polnijo vreče s peskov, s katerimi bodo zavarovali bližnja naselja.

V Budimpešti so oblasti zaprle nabrežja, ki jih je zalila narasla voda. Zaprta je tudi spodnja polovica znamenitega mestnega otoka Margareta. Župan madžarske prestolnice Gergely Karacsony je opozoril, da mestu grozi najhujša poplava v zadnjem desetletju. Vodostaj Donave naj bi v bližini mesta dosegel 8,5 metra.

Na Poljskem nekatere reke že prestopile bregove

V kraju Olava na Poljskem je gladina reke Odre ponoči narasla za meter in pol. Mestne oblasti napovedujejo, da bo poplavni val nižji od pričakovanega, a bo verjetno trajal dlje, kot so prvotno napovedali. V luči tega so preventivno okrepili tudi protipoplavno zaščito v bližnjem mestu Vroclav. Tam so gasilci in vojaki vso noč utrjevali rečne nasipe z vrečami s peskom. Najhujši poplavni val naj bi mesto dosegel v petek.

Južno od Vroclava so se z vodo borili tudi prebivalci mesta Nysa, kjer se je čez bregove razlila reka Nysa Klodzka. Tamkajšnji župan Kordian Kolbiarz je dejal, da je mesto varovalo dva tisoč meščanov, ki so v formaciji človeške verige nosili vreče s peskom, da bi mesto zavarovali pred naraščajočo vodo.

»Enostavno smo naredili vse, kar smo lahko,« je Kolbiarz zapisal na družbenem omrežju Facebook. »Veriga ljudi, ki se je borila za našo Nyso, je bila neverjetna. Hvala. Borili smo se za naš dom. Naše družine. Našo prihodnost.«

18 September 2024, Austria, Erpersdorf: Fire department use sand bags to prevent water from roads and fields in Kleinschoenbichl. Although the flood waters in Austria are receding slightly, the situation remains tense and there is still a threat of dam breaches and landslides. Photo: Christoph Reichwein/dpa

Foto: dpa

Na Češkem čistilne akcije

Po uničujočih poplavah na vzhodu Češke že potekajo prve čistilne akcije. Številne trgovine, domove in šole je preplavilo blato, na pomoč so napotili vojsko. V Jeseniku, v bližini meje s Poljsko, so skupnostim, ki so zaradi poškodovanih cest in porušenih mostov odrezane od sveta, s helikopterji dostavljajo pitno vodo in hrano.

A helicopter hovers over flooded houses in Jesenik, Czech Republic, Sunday, Sept. 15, 2024. (AP Photo/Petr David Josek)

Na vzhodu Češke že potekajo prve čistilne akcije, v katerih sodeluje tudi vojska. Foto: AP

Na meji z nemško zvezno deželo Saško medtem pričakujejo nadaljnji dvig gladine reke Labe. Češka vlada je članice EU zaprosila za dobavo 15.000 razvlažilcev zraka.

Na prizadetih območjih so se pojavili tudi posamezni primeri plenjenja, je sporočil češki notranji minister Vit Rakušan.

Avstrijska vlada bo za obnovo namenila milijardo evrov

Razmere se umirjajo v Spodnji Avstriji, kjer vodostaji počasi upadajo. Številne ceste so sicer še vedno zaprte, gasilci pa so imeli ponoči največ dela s črpanjem vode in varovanjem jezov. V kraju Kirchberg an der Pielach so včeraj, po navedbah Rdečega križa, evakuirali zdravstveni dom.

Razmere se umirjajo tudi na Dunaju, kjer znova normalno deluje podzemna železnica.

18 September 2024, Austria, Erpersdorf: In Kleinschoenbichl, the flood waters are still in many parts of the village and the fire department is using pumps to remove water from roads and fields. In Austria, the flood waters are receding slightly, but the situation remains tense and there is still a threat of dam failures and landslides. Photo: Christoph Reichwein/dpa

Avstrijski gasilci črpajo vodo s poplavljenih cest. Foto: dpa

Avstrijska vlada je napovedala, da bo zagotovila dodatna sredstva za odpravo škode, ki so jo povzročile poplave, prek sklada za naravne nesreče. V skladu bo po novem na voljo milijarda evrov.

Slovenija državam obljubila pomoč

Slovenija bo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite na Češko poslala materialno pomoč - 260 razvlažilnikov zraka, od tega 250 manjših za prostore velikosti 20 kvadratnih metrov in deset večjih za prostore do sto kvadratnih metrov.

Rdeči križ Slovenije zbira pomoč tudi za vse druge države v srednji Evropi, ki jih je prizadel ciklon Boris. Pomoč zbirajo s finančnimi nakazili na transakcijski račun Rdečega križa in s poslanimi SMS sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov.

Ob tem so iz solidarnostnega sklada že nakazali 25 tisoč evrov nacionalnim društvom Rdečega križa Avstrije, Poljske, Češke, Slovaške in Romunije.

Priporočamo