Utrdbe bodo po potrebi podprte z ognjeno močjo, da ustavijo in uničijo sovražnika, so zapisali na omrežju X. Reka Neman teče med Litvo in rusko eksklavo Kaliningrad. 

Zmajevi zobje se uporabljajo kot tankovske ovire: oklepnike namreč upočasnijo, s tem pa postanejo lažje tarče. Prvič so jih uporabili med drugo svetovno vojno, izdelani pa so bili iz armiranega betona, spomnimo pa se jih tudi iz vojne za Slovenijo.

Glede na poročanje medijev so ob mejo namestili tudi mine, strojnico, bodečo žico in kovinske ovire. "To je preventivni korak za zagotovitev učinkovitejše obrambe," so sporočili z litovskega obrambnega ministrstva.

Odkar je Kremelj leta 2022 napadel Ukrajino, je meja med Kaliningradom, Poljsko in Litvo postala ena najbolj utrjenih v Evropi.

Litva je prejšnji mesec namestila "zmajeve zobe" tudi na leta 1907 zgrajenem mostu kraljice Luize, ki prečka reko Neman in povezuje rusko mesto Sovetsk v Kaliningrajski regiji z litovsko vasjo Panemunė.

Laurynas Kasčiūnas, litovski obrambni minister, je ta teden dejal, da je namestitev "zmajevih zob" del obrambnih ukrepov na vseh litovskih mostovih. "Nekatere mostove bomo utrdili, druge pa pripravili za rušenje," je izjavil.

Države EU in Nata, ki mejijo na Rusijo in Belorusijo, so vložile milijone v krepitev svojih meja. Najobsežnejši je poljski program, imenovan "Eastern Shield", ki bo stal več kot dve milijardi evrov.

Priporočamo