Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, se je »inflacija izjemno znižala«. »Lahko bi rekli, da je ... denarna politika opravila svoje delo,"« je dejala. A po njenem mnenju »malo ponižnosti« ni odveč, saj vsakdo vidi, da je k padcu inflacije močno prispevala nižja cena električne energije.

Zadnjega podatka o inflaciji po njenih besedah ne gre jemati kot nekaj samoumevnega. »Verjetno se bo številka v prihodnje ponovno povečala, to bi morali pričakovati,« je menila. Letna inflacija v območju evra je oktobra z 2,9 odstotka pristala na najnižji ravni po juliju 2021, znižala pa se je hitreje od zadnjih pričakovanj.

ECB se sicer proti visoki rasti cen življenjskih potrebščin z agresivno politiko zviševanja obrestnih mer bojuje že kar nekaj časa. Obrestne mere je zvišala desetkrat zapored, na zadnjem zasedanju sveta pa njihove ravni vendarle ni spremenila.

Oktobra lani je letna inflacija v 20 državah z evrom v povprečju znašala 10,6 odstotka, v glavnem pa so jo poganjale visoke cene električne energije kot posledica ruske invazije na Ukrajino. Cilj ECB je letna inflacija na ravni dveh odstotkov.

Priporočamo