Po besedah Bojana Kumra je EU na tokratni podnebni konferenci ZN v Dubaju pripravljena stati le za »dobrim kompromisom,« za kar so se ministri zavzeli tudi na današnjem dopoldanskem sestanku. »Zagovarjamo zelo ambiciozen rezultat v končnem dokumentu, marsikatera skupina nas podpira, ne pa še vse. Naftne proizvajalke so še vedno na drugi strani,« je trenutna razmerja moči na prizorišču konference v Dubaju orisal minister.

Glavno vprašanje zdaj ostaja, kako v potrebne korake predvsem na področju opuščanja fosilnih goriv prepričati države, kot so Savdska Arabijo, Indija in Irak. Kumer rešitev vidi v tem, da bi v zadnjih trenutkih pogajanj našli rešitev, ki bi zadovoljila tudi njih. Mogoče smo imeli do nedelje premalo posluha za to, kaj njim pomeni prodaja naftnih derivatov in da so na tem področju možne kompenzacije, je ocenil in dodal, da bo treba danes čez dan glede tega treba narediti velik premik.

Glede morebitnih kompenzacij, ki jih lahko v pogajanjih ponudijo proizvajalkam nafte, Kumer pravi, da so te omejene, saj gre za velika finančna sredstva. »Če bomo slabi pri blaženju, potem bomo morali sredstva vlagati v prilagajanje, mi pa si želimo več sredstev vložiti v blaženje, ker bomo s tem prihranili sredstva za prilagajanje. To je ta preskok, ki ga bo potrebno doseči na COP28«, poudarja.

Glede odprave fosilnih goriv trenutno ne kaže najbolje

Čeprav mu ostali ministrski kolegi zatrjujejo, da trenutno glede ključnega dosežka na področju odprave fosilnih goriv ne kaže najbolje, pa sam ostaja optimističen. »Vedeli smo, da pogajanja ne bodo enostavna. »Kljub temu si želimo v končnem dokumentu videti ključen dosežek pri opuščanju fosilnih goriv in v zvezi s tem tudi odpravo subvencij zanje,« je navedel minister, ki še vedno ohranja upanje v to, da bodo v torek dočakali zaključek konference. Dosedanje podnebne konference so se namreč vedno končale v podaljških.

»Če v torek ne bo dovolj pripravljenosti za dosego ambicioznega zaključka, potem tudi ne verjamem, da bi bila dan, dva kasneje ta pripravljenost večja, razen če gremo na merjenje moči, kdo prej popusti. Ampak mislim, da to ne bo rodilo boljšega zaključka,« je še ocenil.

Glede prisotnosti več kot 2000 naftnih lobistov na prizorišču konference, ki so jih s seboj pripeljale tudi delegacije evropskih držav, kot so Italija, Belgija in Francija, pa slovenski minister poudarja, da do njega ti posamezniki niso pristopili. So pa ministri EU bili danes deležni poziva, da morajo biti pri tem odzivih konsistenti in skupna EU stališča zagovarjati tudi individualno. Kumer upa, da se bodo na koncu tega dogovora tudi vsi držali.

Kot je še izpostavil, prisotnost naftnih lobistov na tovrstnih pogajanjih sicer zanj ni nepričakovana. »Veseli me na nek način, da so tudi naftni lobisti v skrbeh. To nas navdaja z nekim optimizmom, tako da upam, da bo rezultat dober,« je še podčrtal.

Priporočamo