Davčna osnova v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji ni bila enaka za celotno državo; najvišja je bila v Sloveniji, pišejo na spletni strani Yugopapir, ki se ukvarja z zbiranjem zanimivih novic iz obdobja nekdanje skupne države.

Na lestvici največjih zaslužkarjev konec 80. let prejšnjega stoletja so se pojavili zasebni gostinci, pevci, skladatelji narodnozabavne glasbe, trgovski potniki, zastopniki tujih podjetij, nogometaši, likovni umetniki, pa tudi novinarji in univerzitetni profesorji. Zanimivo je, da na tem seznamu ni bilo politikov. 

Na lestvici največjih zaslužkarjev so se takrat pojavili tudi trgovski potniki, novinarji in univerzitetni profesorji.

Rekord države gostincu iz Skopja, v Ljubljani akademskemu slikarju

Zasebni gostinec iz Skopja je zasedel prvo mesto v celotni državi: prijavil je 171 milijonov dinarjev prihodkov, kar bi danes z revalorizacijo zneslo okoli 38.000 evrov. V Srbiji je bilo leto 1988 očitno dobro za pevca narodnozabavne glasbe, ki je državi prijavil za 142 milijonov dinarjev prihodkov (okoli 31.000 evrov). Na Hrvaškem se je najviše uvrstil trgovski potnik (61 milijonov dinarjev ali 13.000 evrov), v Sloveniji pa akademski kipar (28 milijonov dinarjev ali 6.000 evrov). Za Bosno in Hercegovino ni podatkov.

Kako drugačni so časi zdaj, torej dokazuje tudi ta seznam poklicev. Danes na njem zagotovo ne bi našli trgovskega potnika ali novinarjev.

Priporočamo