V okviru novih vaj je Kitajska v vode okrog Tajvana napotila ladje, območje preletavajo tudi vojaška letala. Vojska je kot cilj navedla preverjanje pripravljenosti enot, med drugim na blokado ključnih pristanišč in območij ter napade na pomorske in kopenske tarče. Na območje je ladje napotila tudi kitajska obalna straža, ki po lastnih navedbah izvaja preglede območja okrog otoka.

Peking je sporočil, da vaje služijo kot svarilo »separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost«. Šlo naj bi za legitimno in nujno operacijo za zaščito državne suverenosti in narodne enotnosti.

A transport vehicle carrying missiles and various munitions is seen at Hsinchu Air Base in Hsinchu, Taiwan October 14, 2024. REUTERS/Tyrone Siu

Peking je sporočil, da vaje služijo kot svarilo »separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost«. Foto: Reuters

Vaje sicer sledijo govoru tajvanskega predsednika Lai Ching-teja, ki se je minuli teden znova zavezal, da se bo uprl morebitnim kitajskim poskusom priključitve otoka ali posegom v tajvansko suverenost.

Tajvan je danes nove vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje in sporočil, da je v odziv razporedil ustrezne sile. Otoki v bližini, s katerimi upravlja Taipei, so v stanju okrepljene pripravljenosti, ladje in letala pa se bodo glede na napovedi tajvanskega obrambnega ministrstva na sovražne situacije ustrezno odzvale.

A transport vehicle carrying missiles and various munitions is seen at Hsinchu Air Base in Hsinchu, Taiwan October 14, 2024. REUTERS/Tyrone Siu

Tajvan je danes nove vaje označil kot provokacijo. Foto: Reuters

Doslej so sicer v svoji bližini zaznali 25 kitajskih letal in sedem vojaških ladij. Zagotavljajo, da zračni promet in pristaniška dejavnost kljub vojaškim vajam potekata običajno. Lai je sklical varnostno srečanje na visoki ravni.

ZDA so javile, da so dejanja Kitajske neupravičena in prinašajo tveganje za novo zaostritev napetosti. Razmere pozorno spremljajo in pozivajo Peking, naj ravna zadržano.

Taiwan Air Force Mirage 2000 aircraft prepare to takeoff at Hsinchu Air Base in Hsinchu, Taiwan October 14, 2024. REUTERS/Tyrone Siu

ZDA so javile, da so dejanja Kitajske neupravičena in prinašajo tveganje za novo zaostritev napetosti. Foto: Reuters

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok obravnava kot del svojega ozemlja. V zadnjih letih je Kitajska okrepila vojaško dejavnost okrog otoka, kamor redno pošilja svoje ladje in letala.

People visit a wharf market in Taipei, Taiwan, October 13, 2024. REUTERS/Tyrone Siu

Peking otok obravnava kot del svojega ozemlja. Foto: Reuters

Priporočamo