Eksplozije je bilo ponoči slišati iz več delov ukrajinske prestolnice, o padajočih ostankih sestreljenih dronov pa so poročali iz petih mestnih četrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najmanj štiri osebe so bile pri tem ranjene, ob posredovanju gasilcev v eni od stanovanjskih stavb, pa so odkrili truplo ene osebe, je na Telegramu zapisal kijevski župan Vitalij Kličko, ki pa ob tem ni pojasnil, ali je ta oseba umrla v obstreljevanju.

Zračna obramba je nad Ukrajino v nočnih urah sestrelila vseh 20 dronov kamikaz in dve manevrirni raketi tipa kalibr, je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega letalstva Jurij Ignat. Večino dronov so prestregli nad kijevsko regijo, nad regijo Sumi pa naj bi vojaki dron sestrelil kar z ročnim orožjem, je sporočila tamkajšnja vojaška administracija, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Na napade se je v zgodnjih jutranjih urah odzvala tudi britanska veleposlanica v Kijevu. »Precej grda noč. Ruski napadi brezpilotnih letal na Kijev iz več smeri, menda tudi na okrožje, v katerem živim, in sosednje okrožje. Ni čudno, da je bilo tako glasno,« je zapisala.

Ruska vojska je že v torek in sredo z droni napadla tako Kijev kot pristaniško mesto Odesa na jugu države. Ukrajinska vojska je poročala o skupno 37 sestreljenih brezpilotnih letalnikih. Ukrajina se že več kot 16 mesecev bojuje proti ruski invaziji, pri čemer si pomaga tudi z orožjem iz zahodnih držav, vključno z naprednimi sistemi zračne obrambe.

Na kopnem se medtem nadaljujejo siloviti boji predvsem v regiji Doneck. Ukrajinski generalštab je v poročilu o dogajanju na bojiščih izpostavil uspehe južno od Bahmuta in v regiji Zaporožje, kjer pa ruske sile relativno uspešno zadržujejo ukrajinsko protiofenzivo.

Od začetka protiofenzive do začetka tega tedna so po navedbah Kijeva ukrajinske sile ponovno zavzele 193 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Priporočamo