Gastroenterolog Ishwari Prasad sicer ni le enkrat prekršil pravil, ugotavljajo v poročilu člani Odbora za medicinsko etiko na Floridi: junija lani je v kirurškem centru v Tampi svoje zadolžitve »neustrezno prenesel« na medicinskega tehnika, ki ni imel zdravniške licence, a mu je Prasad vseeno naročil, naj vstavi in upravlja kolonoskop.

Prasad je sicer naglušen in uporablja slušne pripomočke, vendar si jih vsaj v enem primeru ni nadel, zaradi česar kirurška ekipa, kot piše v poročilu, »ni mogla učinkovito komunicirati z njim.«

Drugo kolonoskopijo so pod Prasadovim vodstvom izvedli isti dan, in to še preden je pri pacientu začela delovati narkoza. Zato je pacient začel kričati od bolečin, Prasadu, ki krikov ni slišal, pa očitajo, da postopka ni prekinil. 

V poročilu, ki ga je objavil Miami Herald, še piše, da je medicinski tehnik izrecno opozoril Prasada, da mora počakati, nakar se je gastroenterolog nagnil k pacientu in zavpil »Vem!« vendar je poseg nadaljeval.

Prasada so obsodili na pogojno kazen, plačati pa bo moral tudi 7000 evrov kazni in povrniti 6000 evrov stroškov postopka. Vsaj naslednjih deset gastroenteroloških posegov bo moral opraviti pod nadzorom kolega zdravnika.

Priporočamo