Muzej Viktorije in Alberta, ki je svoja vrata odprl davnega leta 1852, velja za enega največjih in najbolj znanih londonskih umetnostnih muzejev. Hrani več kot dva milijona predmetov, ki zajemajo 5000 let zgodovine. Začasna razstava, ki so jo uradno odprli prejšnji teden, je posvečena pevki Taylor Swift in njenemu ustvarjanju, vključno z ikoničnimi oblačili, ki jih je v svoji karieri nosila v glasbenih videospotih in na rdeči preprogi. Za njene oboževalce pa je morda najpomembnejše to, da je ogled razstave popolnoma brezplačen.

Razstava je zasnovana tako, da vsaka izmed trinajstih točk predstavlja posebno, prelomno poglavje v bogati karieri popzvezde. »Taylorjeva je v svoji karieri, ki jo je sprva gradila v domovini, nosila resnično veliko ikoničnih predmetov in različnih videzov,« je povedala kustosinja Kate Bailey in dodala: »Čudovito je, da lahko delimo res veliko njenih stvari.«

Razstava ni prva muzejska obdelava Swiftove. Lansko poletje je Muzej umetnosti in oblikovanja (MAD) v New Yorku predstavil projekt z naslovom Taylor Swift: pripovedovalka zgodb, obsegal pa je drugačno paleto kostumov in predmetov iz njene kariere. Zagrizeni swiftiji, kot imenujejo njene najzvestejše oboževalce, bodo morda tokrat v vitrini prepoznali predmete z zgodnje turneje leta 2007, ko je bila še del spremljevalne zasedbe. Razstavljeni so bledo modri kavbojski škornji, okrašeni s srčki, turkizna obleka in akustična kitara.

Razstavljeni predmeti so postavljeni med neprecenljiva dela v muzeju, ki hrani zbirke fotografij, pohištva, arhitekture in keramike ter s področja umetnosti in mode. Vijoličasto krilo in rožnato-zelen suknjič z bleščicami s turneje leta 2015 ter njen z grammyjem nagrajen album iz leta 1989 so postavili zraven slike umetnika visoke renesanse Rafaela. Jopica iz videospota za pesem Cardigan je razstavljena na klavirskem stolu v galeriji. Rumena obleka iz videospota Bejewelled z albuma Midnights je prikazana v galeriji Prince Consort. Odrski kostum z njene turneje Reputation Tour pa je skupaj s mikrofonom, ki ga ovija zlata kača, na ogled v British Gallery. »Muzej Viktorije in Alberta se zdi kot popoln oder za prikaz poti Taylor Swift,« je dejala Kate ​Bailey in dodala: »V delu popzvezde je veliko stičnih točk, povezanih z umetnostjo, literaturo in zgodovino. Res imamo na voljo toliko različnih možnosti, da lahko interpretiramo in predstavimo njeno delo.« Razstava z naslovom Songbook Trail bo na ogled samo še dober mesec dni, do 8. septembra. 

Priporočamo