Po prihodu v Španijo je objavil kratek zvočni posnetek, v katerem je izrazil prepričanje, da bodo skupaj s sodelavci »kmalu nadaljevali boj za svobodo in ponovno vzpostavitev demokracije v Venezueli«. Ob tem je opisal pritiske in grožnje, da ga ne bodo pustili oditi iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski zunanji minister Jose Manuel Albares je že v nedeljo zagotovil, da mu bodo v Španiji podelili politični azil, danes pa je v pogovoru na radiu Onda Cero poudaril, da med Madridom in Caracasom »ni bilo nikakršnih političnih pogajanj« ali protiuslug v zameno za to, da bi Urrutia lahko zapustil državo.

Še vedno čakajo na objavo uradnih rezultatov 

Gonzaleza Urrutio je na volitvah konec julija premagal predsednik Nicolas Maduro, ki si je zagotovil že tretji šestletni mandat na čelu države, čeprav državna volilna komisija še vedno ni objavila uradnih izidov. Opozicija Madura in njegove zaveznike obtožuje volilne goljufije in trdi, da je zmagal Gonzalez. Priznanje izida volitev so zavrnili tudi v EU, ZDA in več državah Latinske Amerike.

Kot smo poročali je Gonzalez Urrutia v soboto skupaj z ženo zapustil Venezuelo na krovu španskega vojaškega letala, ki je nato v nedeljo pristalo v oporišču blizu Madrida. Pred tem je več dni preživel na španskem veleposlaništvu v Caracasu, kamor je pobegnil, potem ko so venezuelske oblasti izdale nalog za njegovo aretacijo.

Priporočamo