Za katastrofo v Donji Jablanici niso krive le velike količine dežja – največjo škodo je povzročil kamnolom granita, ki leži okoli 200 metrov nad naseljem. Ob povečanem deževju se je voda nabrala v kamnolomu, ki pa ni bil ustrezno zavarovan. Ko je prihrumel hudournik, je kamnolom odneslo v dolino in Donja Jablanica je bila v nekaj sekundah zradirana z obličja zemlje.

Na fotografijah kamnoloma, ki jih je portal Istraga.ba zajel iz Googlovih zemljevidov, je med letoma 2019 in 2024 na območju kamnoloma videti tako delavce kot težjo mehanizacijo. Kamnolom je torej šest let deloval ilegalno.

»Delavci so zjutraj prišli in zvečer odšli«

Tamkajšnji prebivalci so povedali, da so lokalne oblasti več let opozarjali, da kamnolom še vedno obratuje, čeprav naj bi bil uradno zaprt. Šele v soboto zjutraj, po tragediji, so lokalne oblasti v Hercegovsko-neretvanskem kantonu napovedale začetek preiskave. Tožilstvo v Mostarju je v ponedeljek sporočilo, da so oblikovali posebno preiskovalno skupino, ki bo preiskala vlogo kamnoloma v tragediji. V ponedeljek so se do kamnoloma prebile prve policijske enote, ki bodo preučile stanje v kamnolomu in poskusile ugotoviti, zakaj se je ta zrušil na naselje. Tožilstvo je odredilo strokovni pregled in zaseg poslovne dokumentacije kamnoloma. Resornemu ministrstvu za gospodarstvo pa so na izredni seji v Mostarju naložili, naj vladi Hercegovsko-neretvanskega kantona in kriznemu štabu po hitrem postopku predloži poročilo in celotno dokumentacijo o podelitvi koncesije za kamnolom.

»Naša vlada ni podelila nikakršne koncesije za kamnolom, prav tako nimamo evidentirane koncesijske dajatve,« pa je včeraj pojasnila predsednica Hercegovsko-neretvanskega kantona Marija Buhač. Dodala je, da sedanja vlada sploh nima informacij, da bi kamnolom deloval, niti ne vedo, da bi jih na ilegalno delovanje kamnoloma kdo opozoril. Eden izmed prebivalcev Donje Jablanice pa nam je zaupal: »Delavci so prišli zjutraj in zvečer odšli. Imeli so organiziran prevoz v Jablanici ali v Donji Jablanici, a se niso nikoli ustavili. Kdo so, ne vemo, delali pa so ves čas. Kdor trdi, da je kamnolom zaprt, se torej krepko moti.«

Kamnolom obratoval brez koncesije

Bosanski portal Istraga.ba se je medtem lotil kar lastne preiskave. Odkrili so, da je kamnolom uradno in z licenco deloval pod okriljem podjetja Sani, d. o. o., Jablanica vse do konca leta 2018. Lastnik podjetja je bil medijem v BiH dobro znani tajkun Dženan Honđo, ki je v medijih pogosto opažen v družbi znanih obsojenih kriminalcev. Po izgubi licence je bil kamnolom leto dni opuščen, že jeseni 2019 pa je znova oživel, mimo vseh zakonov in brez koncesije. Na fotografijah kamnoloma, ki jih je portal Istraga.ba zajel iz Googlovih zemljevidov, je med letoma 2019 in 2024 na območju kamnoloma videti tako delavce kot težjo mehanizacijo. Skratka, ni dvoma: kamnolom je šest let deloval ilegalno. Prebivalcem, ki so lokalne oblasti opozarjali na ilegalno obratovanje kamnoloma, pa so oblasti vedno znova odgovarjale, da po njihovih poizvedovanjih kamnolom ne obratuje. Prebivalci Donje Jablanice in sosednje Jablanice so nam zaupali, da so delavce v kamnolomu videli še v sredini septembra. Upajo, da jim bodo oblasti zdaj končno prisluhnile in da bo preiskava odkrila, kdo je ilegalno izkopaval granit. Če bi bil kamnolom primerno zavarovan in bi se izvajali vsi varnostni ukrepi, najbrž ne bi prišlo do tako hude katastrofe. 

Priporočamo