V anketi, ki sta jo agenciji Reuters in Ipsos opravili minuli vikend, je podporo Harris izrazilo 46,61 odstotka registriranih volivcev, medtem ko je Trumpa podprlo 40,48 odstotka volivcev. Vodstvo demokratske stranke pred republikanci je bilo tokrat za odstotno točko višje kot pri zadnji meritvi javnega mnenja opravljeni 11. in 12. septembra.

Oba kandidata v svojem predvolilnem programu največ pozornosti namenjata gospodarstvu, saj je ta tema med volivci še vedno na prvem mestu. Donald Trump je v torek dejal, da bo ustvaril posebne proizvodne cone v zveznih deželah, ki naj bi razbremenile gospodarstvo in povečale njegovo konkurenčnost. Obljubil je tudi dvig carin na uvoženo blago.

Kamala Harris je obljubila davčne olajšave za družine z otroki in višje davke za korporacije. Ta teden naj bi predstavila tudi nove gospodarske predloge, čeprav nekateri svetovalci priznavajo, da se čas izteka, saj se 5. november, ko bodo volitve, nezadržno bliža.

Trump ima pri volivcih zato še vedno višjo podporo glede gospodarskih vprašanj. Njegov pristop do gospodarstva, brezposelnosti in delovnih mest podpira približno 43 odstotkov volivcev, reforme Kamale Harris pa 41 odstotkov. Vendar je prednost Trumpa od konca julija, ko je Harris vstopila v predsedniško tekmo, skopnela.  

Tudi v anketi, ki jo je opravil portal FiveThirtyEight.com, je Harris v rahli prednosti. V zadnji anketi je bilo na spletu anketiranih 1029 odraslih Američanov, vključno z 871 registriranimi volivci, 785 pa je bilo takšnih, ki se bodo najverjetneje udeležili volitev. Tudi med njimi vodi Harris, ki jo podpira pet odstotkov več anketirancev kot Trumpa. 

Priporočamo