Podpredsednica ZDA Kamala Harris je prejela zadostno podporo delegatov in je praktično že postala predsedniška kandidatka demokratov.

Podprlo jo je namreč več kot 1976 delegatov, kolikor je potrebno za osvojitev nominacije v prvem krogu glasovanja.

»Veselim se, da bom kmalu uradno sprejela nominacijo. Ponosna sem, da sem si zagotovila široko podporo, ki je potrebna, da postanem kandidatka naše stranke,« je sporočila.

 

 

Delegati bodo o predsedniški kandidatki ali kandidatu virtualno glasovali prihodnji teden. Postopek naj bi bil končan med 1. in 7. avgustom.

Gre v bistvu le še za to, koga si bo Harris izbrala za svojega podpredsedniškega kandidata, pogovore z nekaterimi pa je že opravila.

Harris je ob tem najverjetnejšega protikandidata Trumpa označila za predatorja in prevaranta: »S takšnimi sem se ukvarjala kot tožilka in lahko mi verjamete, ko vam povem, da poznam tipe, kot je Donald Trump! Državo želi vrniti v čase, ko številni Američani niso imeli vseh svoboščin in pravic. Mi verjamemo v svetlejšo prihodnost za vse!«. Napovedala je, da si bo med drugim prizadevala za odpravljanje revščine, večji nadzor nad orožjem in za povrnitev pravice do splava.

Preberite mnenje poznavalcev: Nova dinamika v volilni tekmi, Trumpova zmaga ni gotova

Rekordnih 81 zbranih milijonov v 24 urah

Veliki in majhni donatorji demokratske stranke hitijo odpirati svoje denarnice za kandidatko. Njena ekipa je zbrala več kot 81 milijonov v 24 urah bo Bidnovem odstopu od kandidature. je povedal tiskovni predstavnik kampanje Kevin Munoz. po njegovih trditvah je to največ zbranega denarja v enem dnevu v zgodovini ZDA.

Podporniki Kamale Harris, foto: AP

»Zgodovinska podpora podpredsednici predstavlja natanko tisto vrsto ljudske energije in navdušenja, ki zmaguje na volitvah,« je dejal Munoz. Denar naj bi po njegovih podatkih nakazalo 888.000 donatorjev, več kot 500.000 jih je na ta način v letošnji kampanji sodelovalo prvič.

Izkupiček zagotavlja približno enakopraven boj z Donaldom Trumpom, ki je v zadnjih tednih prav tako zbral osupljive zneske: 50 milijonov takoj po obsodbah za kazniva dejanja. Ne razkrivajo pa, koliko so zbrali od poskusa atentata prejšnji konec tedna.

 

Priporočamo