Po podatkih Narodne agencije za boj proti kriminalu (National Crime Agency - NCA) se ta trenutek v Združenem kraljestvu srečjujejo z velikim številom kurirjev drog, ki pogosto prihajajo iz držav, v katerih je konoplja za osebno uporabo dovoljena. Preprodajalci v Združeno kraljestvo pridejo pod lažnim vtisom, da jih v primeru preiskave čakajo le manjše kazni. Resničnost pa je povsem drugačna, saj mnogim grozi zaporna kazen.

NCA poroča o velikem povečanju števila aretacij, in sicer s 17 v letu 2022 na 378 v letu 2024, število zaseženih konoplje pa se je povečalo z dveh na 15 ton. Pri kurirjih, ki so jih zvabili z obljubami, da bodo zaslužili do 12.000 evrov, so našli velike količine konoplje, ki so jih preprodajalci pogosto skrivali celo v torbah njihovih otrok.

Tveganja so večja od koristi

Agencija NCA in policija mejnih prehodov sodelujejo v boju proti temu trendu ter poudarjajo, da so tveganja veliko večja od koristi. Namestnik direktorja agencije NCA Charles Yates je poudaril, da preprodajalci uspešno tržijo v tujini pridelano konopljo kot boljšo, čeprav ima podobno moč kot konoplja, pridelana v Združenem kraljestvu. Agencija poziva morebitne kurirje, naj svoje odločitve dobro premislijo, saj so lahko posledice resne.

Ministrica za migracije in državljanstvo Seema Malhotra je ponovila vladno stališče in dejala, da prepovedane droge škodujejo skupnostim in spodbujajo kriminalno dejavnost. Združeno kraljestvo ostaja zavezano zasegu konoplje in pregonu tistih, ki jo poskušajo pretihotapiti v državo.

Priporočamo