Pri ukrajinskem portalu InsiderUA se sklicujejo na ruske vojaške blogerje, ki trdijo, da gre za rusko bombo ODAB-9000, ki ima v angleškem jeziku vzdevek Oče vseh bomb (Father of all Bombs, FOAB).

Gre za termobarično bombo, ki je prepovedana in bi njena uporaba v naseljenih civilnih območjih pomenila vojni zločin, piše ameriški Newsweek..

Na trditve so se na Telegramu odzvali predstavniki lokalnih vojaških enot v Harkiva. »Informacije o domnevni uporabi letalske bombe ODAB-9000 s strani ruskih okupacijskih sil v Vovčansku niso resnične,« so povzeli izjavo svojega tiskovnega predstavnika Vitalija Saranceva.

»To orožje je treba na kraj eksplozije dostaviti, to bi teoretično lahko naredil strateški bombnik Tu-160, vendar premika takšnega letala nismo zabeležili,« je dejal Sarancev.

Po besedah ​​dr. Sidhartha Kaushala, raziskovalca Sea Power na Royal United Services Institute, ki ga povzema Newsweek, pa s posnetka ni jasno, ali je bila bomba v resnici termobarično orožje ODAB-9000 ali letalska bomba FAB-9000. Dodaja, da uporaba takšnih bomb v Ukrajini ni nič nenavadnega, ker se to ne bi zgoilo prvič. Ukrajinski uradniki so Moskvo namreč že obtožili uporabe teh bomb v zgodnjem obdobju invazije.

Priporočamo