Žarišče prvega potresa je bilo po navedbah USGS na globini 33 kilometrov pod zemeljskim površjem, drugega pa na globini 25 kilometrov. V mestu Miyazaki so že opazili valove visoke do 50 cm, je sporočila javna radiotelevizija NHK.

Japonska vlada je v odziv na potresa ustanovila posebno delovno skupino.

Japonska, ki leži na stičišču štirih glavnih tektonskih plošč ob zahodnem robu pacifiškega ognjenega obroča, je ena od držav z največjo potresno aktivnostjo na svetu. Na otočju, kjer živi približno 125 milijonov ljudi, vsako leto zabeležijo okoli 1500 potresnih sunkov.

V hudem potresu, ki je Japonsko stresel 1. januarja letos, in popotresnih sunkih, ki so sledili, je umrlo najmanj 260 ljudi.

Napoved cunamijev

Cunamiji, visoki do 1 metra, bi lahko dosegli prefekture Mijazaki, Koči, Oita in Kagošima, vključno z otokoma Tanegašima in Jakušima v prefekturi Kagošima, poroča Japan Times.

Današnji potres z epicentrom v morju Hjuganada ob obali prefekture Mijazaki je tla stresel ob 16.43 (po japnonskem časovnem pasu, UTC +9) na globini 30 kilometrov.

Napoved cunamija, ki opozarja na možnost manjših sprememb morske gladine, je bila izdana za širše območje. Vse do polotoka Boso v prefekturi Čiba.

Priporočamo