»Uporaba zakonov iz obdobja pred pametnimi telefoni za obtožbo izvršnega direktorja za kazniva dejanja, ki jih storijo tretje osebe na platformi, ki jo upravlja, je zgrešen pristop,« je v dolgi objavi na Telegramu zapisal Durov.

Zavrnil je trditve, da je Telegram »anarhični raj«, saj da upravitelji omrežja vsak dan umaknejo več milijonov škodljivih objav. Obenem je kot neresnične označil navedbe, da Telegram ni odgovarjal na prošnje francoskih oblasti in razkril, da je osebno sodeloval pri vzpostavitvi »rdečega telefona s Telegramom za spopadanje z grožnjo terorizma v Franciji«.

Priznal je sicer, da hitro rastoče število uporabnikov platforme otežuje nadzor nad zlorabami in se zavezal, da se bo osebno posvetil temu področju. Telegram je imel julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

Durova so pridržali ob prihodu v Pariz pred dvema tednoma. Rus je obtožen več kaznivih dejanj v zvezi z delovanjem aplikacije Telegram zaradi domnevnega omogočanja ekstremističnih vsebin in kriminala.

Obtožnica proti 39-letnemu milijarderju s francoskim državljanstvom omenja omogočanje kaznivih dejanj organiziranih skupin, kot so nezakonite transakcije, goljufije in pranje denarja, razširjanje fotografij mladoletnih oseb in trgovina z drogami. Obtožen je tudi zavrnitve posredovanja dokumentov na zahtevo pristojnih organov.

Durova so izpustili ob plačilu varščine v višini pet milijonov evrov in ob pogoju, da se mora dvakrat na teden zglasiti na policijski postaji, ob tem pa ne sme zapustiti Francije.

Priporočamo