Številni Izraelci so ob spremstvu policije vstopili v kompleks, nekateri so tudi mahali z izraelskimi zastavami in molili ob prazniku Tiša beav, ko se spminjajo uničenja prvega in drugega jeruzalemskega templja in izgnanstva judov iz Izraela. Pridružil se jim je Ben-Gvir, ki je ponovil, da ima Izrael suverenost nad kompleksom, poroča španska tiskovna agencija EFE.

»Dosegli smo pomemben napredek pri vzpostavljanju izraelske suverenosti na tem območju. Naša politika je dovoliti judovsko molitev,« je povedal. Prav tako je nasprotoval pogajanjem o prekinitvi ognja v Gazi s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa je po obisku ministra sporočil, da se politika Izraela do Tempeljskega griča, kot Izrael imenuje kompleks, ni spremenila.

Vdor Izraelcev je med prvimi obsodil tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ga označil za nevarno provokacijo in posvaril pred posledicami. »Zahtevamo, da ameriška administracija nemudoma posreduje in prisili okupacijsko vlado, da ustavi te provokacije proti svetim verskim krajem,« je še dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na omrežju X zapisal, da unija odločno obsoja provokacije Ben-Gvira, ki je »med obiskom svetih krajev zagovarjal kršenje statusa quo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ZN so obsodili dejanja Ben-Gvira in jih označili za neupravičeno provokacijo. »Nasprotujemo vsem prizadevanjem za spremembo statusa quo na svetih krajih. Mošeja Al Aksa, tako kot drugi sveti kraji v Jeruzalemu, bi morala biti prepuščena sama sebi in biti pod nadzorom obstoječih verskih organov za te kraje,« je sporočil tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq.

ZDA so medtem opozorile, da ravnanje ministra škodi pogajanjem o prekinitvi ognja v Gazi. »To ni samo nesprejemljivo, ampak tudi zmanjšuje pomen trenutka, za katerega menimo, da je ključnega pomena, saj si prizadevamo, da bi dosegli dogovor o prekinitvi ognja,« je povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel.

Obisk Ben-Gvira sta kritizirali tudi Egipt in Jordanija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kompleks mošeje al Aksa v Vzhodnem Jeruzalemu je tretji najsvetejši kraj za muslimane in simbol palestinske nacionalne identitete, hkrati pa je tudi najsvetejši kraj za Jude, saj je na Tempeljskem griču, kot ga imenujejo, stal njihov starodavni tempelj, ki so ga leta 70 porušili Rimljani.

Judje in drugi nemuslimani sicer lahko obiščejo kompleks Al Aksa v zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu, vendar tam ne smejo moliti. V zadnjih letih te omejitve vse pogosteje kršijo judovski nacionalisti, kakršen je Ben Gvir, kar je večkrat povzročilo nasilne odzive Palestincev.

Priporočamo