Glede na podatke, ki jih je dopoldne objavilo palestinsko ministrstvo za zdravje, je izraelska vojska v 24 urah pred objavo novih številk v Gazi ubila najmanj 52 ljudi, s čimer je skupno število potrjenih smrtnih žrtev enoletne izraelske agresije naraslo na 42.227. Palestinska tiskovna agencija Wafa je danes poročala o najmanj devetih novih smrtnih žrtvah.

Onemogočena dostava humanitarne pomoči

Posebej hude razmere za civilno prebivalstvo vladajo v taborišču Džabalija, ki ga že deveti dan oblega vojska. Zaskrbljenost nad razmerami je danes izrazila tudi agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je ob fotografiji povsem uničene tamkajšnje bolnišnice zapisala, da se stopnjujejo napadi na severu, kjer da še vedno biva več kot 400.000 ljudi. Hkrati je onemogočena dostava humanitarne pomoči v Džabalijo.

Posebna poročevalka Združenih narodov za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je danes na omrežju X Izrael obtožila novega pokola v Džabaliji. To je opredelila kot del »genocidnega načrta«, ki da ga Izrael izvaja s podporo Zahoda.

Izraelski premier Netanjahu je medtem v video nagovoru ponovil, da vojaki v Džabaliji »odstranjujejo oporišča Hamasa«. Izraelske sile so sicer že januarja trdile, da so v veliki meri uničile vojaške zmogljivosti Hamasa na severu razdejane enklave.

Novi napadi v Libanonu

Izraelska vojska je po navedbah katarske televizije Al Jazeera ponoči nadaljevala napade na jug Libanona. Libanonske zdravstvene oblasti so v soboto naštele najmanj 15 smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja, ki je doseglo tudi sever države. Hezbolah medtem po lastnih navedbah uspešno ustavlja izraelsko kopensko ofenzivo.

Izrael je po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva v dveh sobotnih napadih na območjih severno in južno od Bejruta ubil najmanj 13 ljudi, še dve osebi sta umrli med obstreljevanjem ene izmed vasi na severni obali Libanona.

Kot je poročala libanonska tiskovna agencija NNA, je bila tarča tega napada hiša z družinami, ki so tja prebegnile z juga države. Izraelska letala so izvedla tudi več napadov na vzhodu Libanona.

Napadi se nadaljujejo tudi danes. Kot navaja NNA, je izraelsko letalstvo davi povsem uničilo mošejo na jugu. Še naprej potekajo tudi spopadi kopenskih sil Izraela in gibanja Hezbolah. Slednje je danes sporočilo, da je odbilo najmanj dva poskusa napredovanja Izraelcev na obmejnem območju.

Netanjahu pozval k umiku mirovnih sil

Netanjahu je pozval generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj umakne mirovne sile, napotene v okviru misije ZN (Unifil) v južnem Libanonu, kjer je bilo v minulih dneh ranjenih pet mirovnikov. Države, vključene v misijo Unifil, pa so pozvale k takojšnjemu končanju napadov. »Na žalost nekateri evropski voditelji izvajajo pritisk na napačnem mestu. Namesto da kritizirajo Izrael, bi morali svojo kritiko usmeriti na Hezbolah, ki uporablja Unifil kot živi ščit, tako kot Hamas v Gazi uporablja UNRWA,« je še dejal. 40 držav, ki sodelujejo s svojimi pripadniki v misiji Unifil v Libanonu, pa je v soboto v skupni izjavi ostro obsodilo nedavne napade na pripadnike ZN in zahtevalo, da se ti nemudoma končajo. 

Priporočamo