»Hasan Nasrala je mrtev,« je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani. Tudi tiskovni predstavnik vojske David Avraham je za AFP potrdil, da je bil vodja Hezbolaha eliminiran po petkovih napadih na libanonsko prestolnico.

Vir blizu Hezbolaha je sprva le sporočil, da je gibanje minulo noč izgubilo stik z Nasralo. Kasneje je Hezbolah tudi uradno potrdil smrt Nasrale.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi pa je obljubil, da bo vojska dosegla vsakogar, ki bo ogrožal državljane Izraela. »Sporočilo je preprosto, vsakdo, ki bo ogrožal izraelske državljane - vedeli bomo, kako ga doseči,« piše v njegovi izjavi.

Izraelske sile so minulo noč izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi bila po trditvah Izraela skladišča orožja Hezbolah. Tarča napadov je bil tudi vodja gibanja Nasrala. V napadih je bilo sicer po navedbah libanonskih oblasti ubitih najmanj šest ljudi, 91 pa ranjenih.

Napad na komunikacijska sredstva je bil ključen

Izrael je poleg Nasrale potrdil tudi smrt drugih poveljnikov Hezbolaha, vključno s poveljnikom gibanja v južnem Libanonu Alija Karaka. »Napad je bil izveden, ko je Hezbolahovo višje poveljstvo delovalo na sedežu in izvajalo teroristične dejavnosti proti državljanom države Izrael,« je še sporočila vojska. V srečanje v živo je vodstvo Hezbolaha verjetno prisilil nedavni napad na komunikacijske naprave, ki ga je domnevno izvedla izraelska obveščevalna služba Mosad. Zaradi napada je Hezbolah namreč ostal brez možnosti varne komunikacije na daljavo.

Vojska poudarja, da boj proti Hezbolahu še ni končan. »Pred nami je veliko dela. Hezbolah ima še vedno rakete in izstrelke ter sposobnost, da jih izstreli več hkrati,« je na novinarski konferenci povedal Šošani in ocenil, da naj bi imel Hezbolah več deset tisoč raket.

»Ali smo torej pripravljeni na širšo eskalacijo? Da. Že eno leto smo v širši eskalaciji, vojni na več frontah. Naše sile so v visoki pripravljenosti, naša obveščevalna služba je v pripravljenosti in išče tovrstne grožnje,« je nadaljeval in hkrati izrazil upanje, da bo Hezbolah s smrtjo Nasrale spremenil svojo usmeritev, poroča tiskovna agencija Reuters.

Javnosti se je izogibal

Nasrala je bil vodja Hezbolaha ter ena najbolj znanih in vplivnih osebnosti na Bližnjem vzhodu. Javnosti se je izogibal več let v strahu, da bi ga Izrael umoril, poroča britanski BBC.

Bil je tesno povezan z Iranom in imel ključno vlogo pri preoblikovanju Hezbolaha v politično in vojaško silo, kakršna je danes. Pod njegovim vodstvom je Hezbolah pomagal usposabljati borce palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter milice v Iraku in Jemnu, od Irana pa je pridobival orožje za napade na Izrael.

Iranskega vrhovnega voditelja naj bi premestili na varno lokacijo

Iranskega vrhovnega voditelja ajatolo Alija Hameneja so premestili na varno lokacijo v Iranu, sta za tiskovno agencijo Reuters povedala dva regionalna uradnika. Dodala sta, da je Teheran v stalnem stiku s Hezbolahom in drugimi regionalnimi skupinami, da bi določil naslednje korake, potem ko je Izrael sporočil, da je ubil vodjo Hezbolaha.

Hamenej je pozneje v izjavi, v kateri ni omenil vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, obsodil poboje libanonskega ljudstva in opozoril, da je to dokaz »kratkovidnosti in nespametne politike voditeljev Izraela,« poroča britanski BBC.

Poudaril je, da vse odporniške skupine v regiji podpirajo Hezbolah in mu stojijo ob strani. »Izraelski kriminalci morajo vedeti, da so znatno premajhni, da bi lahko povzročili kakršno koli večjo škodo trdnjavam Hezbolaha v Libanonu,« je nadaljeval in vse muslimane pozval, naj stojijo ob strani Libanoncem in Hezbolahu ter ju podpirajo pri spopadih z zatiralskim režimom.

Priporočamo