Številni Palestinci so se začeli vračati v Han Junis in Deir al Balah, ki ju je med obsežno operacijo opustošila izraelska vojska. Reševalci so med ruševinami stavb v Han Junisu doslej našli devet trupel. Po navedbah tiskovnega predstavnika izraelske vojske na omenjenih območjih za zdaj ne potekajo druge operacije.

Med operacijo je vojska po lastnih navedbah ubila več kot 250 palestinskih borcev in uničila »teroristično infrastrukturo«.

A general view shows the damage, after Israeli forces withdrew from the area, following a ground operation, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip, August 30, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Uničenje, ki ga je v Han Junisu za seboj pustila izraelska vojska. Foto: Reuters

 

Novi napadi na begunska taborišča

Izrael je sicer tudi danes nadaljeval z napadi na Gazo. V jutranjih napadih je bilo v enklavi ubitih najmanj 16 ljudi. Tarči sta med drugim bili begunski taborišči Džabalija in Magazi. V prvem so bile ubite štiri osebe, v drugem pa najmanj ena. Izraelska vojska medtem trdi, da je v zadnjem dnevu ubila več deset borcev in zadela 30 vojaških objektov, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Od 7. oktobra lani je bilo v palestinski enklavi po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj 40.602 ljudi, več kot 93.855 jih je bilo ranjenih.

Palestinians walk near rubble, after Israeli forces withdrew from the area, following a ground operation, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip, August 30, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Han Junis Foto: Reuters

Nadaljevanje racije na Zahodnem bregu 

Izraelska vojska je tretji dan obsežne operacije proti palestinski islamistični skupini Hamas na zasedenem Zahodnem bregu danes po lastnih navedbah ubila tri pripadnike te skupine, med njimi lokalnega vodjo. Skupno so v okviru zadnje operacije ubili najmanj 19 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodjo Hamasa v Dženinu Vasema Hazema so izsledili v vozilu jugovzhodno od Dženina. Izvedli so zračni napad na vozilo, dva pa so ustrelili, ko sta skušala zbežati stran od vozila. V vozilu naj bi našli orožje in eksplozivna sredstva.

Hazem je bil po navedbah izraelske obveščevalne agencije Šin Bet vpleten v izvajanje in organiziranje strelskih in bombnih napadov na območju.

A Palestinian man inspects damaged houses following an Israeli military operation in the West Bank refugee camp of Nur Shams, Tulkarem Friday, Aug. 30, 2024. (AP Photo/Nasser Nasser)

Posledice izraelskega napada na Zahodni breg. Foto: AP

Izrael je v sredo začel racije na zasedenem palestinskem ozemlju v okviru svojih protiterorističnih operacij. V treh dneh so ubili najmanj 19 ljudi. Iz večine mest se je izraelska vojska sicer v četrtek zvečer umaknila, vztraja pa na širšem območju Dženina.

V Londonu in Parizu so zaskrbljeni

Vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini je danes na družbenem omrežju X opozoril, da izraelska operacija na Zahodnem bregu vpliva na palestinske begunce, med ubitimi pa so po njegovih informacijah tudi otroci. Zaradi operacij so morali začasno ustaviti aktivnosti UNRWA v več taboriščih.

Do izraelskih operacij na Zahodnem bregu so kritični tudi v Londonu in Parizu. Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so zaskrbljeni zaradi metod Izraela, poročil o civilnih žrtvah in uničenju civilne infrastrukture. Prepričani so, da je nujno treba zmanjšati napetosti v regiji, pri tem pa so pozvali izraelske oblasti k zadržanosti, spoštovanju mednarodnega prava in naj zatrejo dejanja tistih, ki si prizadevajo za zaostrovanje napetosti.

Francosko zunanje ministrstvo je opozorilo, da izraelske operacije ustvarjajo ozračje nestabilnosti in nasilja in spomnilo, da je nujno treba spoštovati mednarodno pravo. Izrekli so se še proti nezakonitim naselbinam na zasedenem Zahodnem bregu.

Priporočamo