Kot je na družbenem omrežju X zapisal Unifil, se je incident zgodil v zgodnjih jutranjih urah na položaju pripadnikov Unifil v Ramiji v južnem Libanonu.

Okoli 4.30 zjutraj po krajevnem času, ko so bili mirovniki v zakloniščih, sta tanka izraelskih sil »uničila glavna vrata« in na silo vstopila v oporišče. Izraelske sile so pri tem »večkrat zahtevale, da oporišče ugasne luči«.

Tanka sta zapustila položaj približno 45 minut kasneje, potem ko je Unifil protestiral, ker da prisotnost izraelske vojske ogroža mirovne sile, so zapisali v objavi.

Približno dve uri kasneje je Unifil poročal o streljanju kakih sto metrov severno od položaja, pri čemer se je dvigal dim. Petnajst pripadnikov mirovnih sil je ob širjenju dima čutilo posledice, med drugim draženje kože in prebavne težave, so sporočili.

Poleg tega so izraelske sile v soboto ustavile pomembno logistično gibanje pripadnikov Unifila v bližini libanonskega obmejnega mesta Mais al Džabal in jim preprečile prehod.

Kršitev mednarodnih zakonov in resolucije VS ZN

Unifil je ob tem opozoril, da gre za očitno kršitev mednarodnih zakonov in resolucije Varnostnega sveta ZN 1701.

Izraelska vojska je v odgovoru na te navedbe sporočila, da je njihov tank vstopil v oporišče Unifila, ker so nanj streljale sovražne sile. »Ko se je streljanje ustavilo, in po evakuaciji poškodovanih vojakov, je tank zapustil položaj,« so zapisali v prvem odzivu.

Unifil je te obtožbe podal le nekaj ur po tistem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu v luči trajajočih spopadov izraelskih sil z libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah pozval Združene narode, naj umaknejo mirovne pripadnike iz južnega Libanona.

Izraelska vojska je v minulih dneh na tem območju ranila štiri pripadnike modrih čelad. Še en je bil ranjen v zaenkrat nepojasnjenih okoliščinah, ko so ga zadeli streli.

Priporočamo