»IDF (izraelska vojska) vam ne želi škodovati, zaradi lastne varnosti pa morate nemudoma zapustiti svoje domove. Vsakdo, ki je v bližini pripadnikov Hezbolaha, objektov in bojne opreme, ogroža svoje življenje,« je na omrežju X sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske. Poziv k evakuaciji zajema prebivalce okoli 25 vasi, poroča britanski BBC.

Izrael je ponoči potrdil začetek omejenih kopenskih operacij v vaseh na jugu Libanona proti ciljem Hezbolaha, češ da ti predstavljajo neposredno grožnjo za severne izraelske skupnosti. Mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil) sicer zaenkrat ni zaznala kopenske ofenzive. Podobno je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir v libanonski vojski.

Tudi gibanje Hezbolah trdi, da izraelska vojska ni prestopila meje Libanona. »Vse sionistične trditve, da so okupacijske sile vstopile v Libanon, so lažne,« je dejal tiskovni predstavnik Hezbolaha in dodal, da »še ni prišlo do neposrednega spopada« na terenu med borci gibanja in izraelsko vojsko.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ameriškega kolega Lloyda Austina seznanil s potekom kopenskih operacij. Kot ob sklicevanju na ameriške uradnike poroča televizija NBC, naj bi operacija trajala nekaj dni in ne tednov.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem pojasnil, da je vojska v zadnjih mesecih večkrat delovala znotraj Libanona ter uničila številne predore Hezbolaha in orožje iranske izdelave. Trenutne operacije je označil za "razširjene racije" in dodal, da si vojska prizadeva Hezbolah potisniti stran od meje, poroča britanski BBC.

Dodal je še, da je vojska pripravljena na spopade s Hezbolahom, hkrati pa zatrdil, da Izrael ne bo vstopil v Bejrut ali katero južnolibanonsko mesto.

Izrael je ponoči izvedel več zračnih napadov

Izrael je ponoči izvedel več zračnih napadov na južni del Bejruta in na begunsko taborišče blizu Sidona. Več smrtonosnih napadov je izvedel tudi na sirski Damask. V osrednjem Izraelu so se danes znova oglasile sirene, v središču mesta Tel Aviv pa je bilo slišati eksplozije. Izraelska policija je potrdila, da je eden od projektilov iz Libanona zadel cesto v bližini kraja Kfar Kasen in ranil moškega.

Hezbolah medtem trdi, da je izstrelil več raket proti izraelski vojaški obveščevalni bazi Glilot in sedežu izraelske obveščevalne službe Mosad na obrobju Tel Aviva, poroča AFP.

Izrael je pozneje sporočil, da je danes znova napadel Bejrut. Kot poročajo libanonski mediji, so izraelski izstrelki zadeli območji na jugu prestolnice v bližini bolnišnice Al Zahra in kuvajtskega veleposlaništva.

Tarča raketnega napada je bilo danes tudi oporišče v bližini mednarodnega letališča v Bagdadu, kjer so nameščene koalicijske sile pod vodstvom ZDA. Odgovornosti za napad, ki sicer ni terjal žrtev, še ni prevzel nihče.

Izraelska vojska je sicer naznanila nove omejitve javnih zborovanj po vsej državi, tudi v Tel Avivu in Jeruzalemu. Izraelska vojska je prav tako mobilizirala štiri dodatne brigade za napotitev na misije ob severni meji z Libanonom.

 

Podpora ZDA Izraelu in grožnja Iranu

Izraelsko kopensko operacijo v Libanonu so sicer podprle tudi ZDA. Obrambni minister Lloyd Austin je po pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom na omrežju X sporočil, da sta se »strinjala o potrebi po odstranitvi napadalne infrastrukture ob meji, da libanonski Hezbolah ne bo mogel izvesti napadov na severne skupnosti Izraela v slogu 7. oktobra«.

Austin je ob tem posvaril Iran pred »resnimi posledicami«, če bi v odgovor na izraelske napade na gibanje Hezbolah neposredno napadel Izrael. »Združene države so dobro pripravljene za obrambo ameriškega osebja, partnerjev in zaveznikov pred grožnjami Irana in terorističnih organizacij, ki jih podpira Iran,«je sporočil.

Tarče napadov tudi Bejrut, begunsko taborišče in Damask

Izrael je poleg operacij ob libanonski meji ponoči izvedel tudi več zračnih napadov na južni del Bejruta in na begunsko taborišče blizu mesta Sidon južno od libanonske prestolnice, kjer naj bi bila tarča družina poveljnika libanonske veje oboroženega krila palestinskega gibanja Fatah.

Več smrtonosnih napadov je izraelska vojska izvedla tudi v sirski prestolnici Damask, od koder poročajo o najmanj treh ubitih in devetih ranjenih civilistih.

Libanonska vojska, ki je manjša od Hezbolaha, je medtem umaknila svoje enote stran od meje.

Israeli soldiers work on tanks in northern Israel on Sunday, Sept. 29, 2024. (AP Photo/Ariel Schalit)

O spopadih s sovražnikom poroča tudi Hezbolah. Foto: AP

Evakuacijski leti iz Libanona

V luči izraelskih napadov na Libanon, ki so se okrepili pred tednom dni in zahtevali že več sto življenj, še naprej potekajo tudi obsežne evakuacije in razseljevanje. Po podatkih ZN je znotraj države razseljenih več kot 200.000 ljudi, še več kot 100.000 pa jih je pobegnilo v sosednjo Sirijo. Ob začetku izraelskih kopenskih operacij je medtem več držav, vključno s Kanado in Veliko Britanijo, začelo organizirati evakuacijske lete iz Libanona za svoje državljane.

Mednarodna skupnost poziva k umiritvi spopadov ob nenehnih izraelskih napadih in povračilnih ukrepih Hezbolaha, vendar sta obe strani prizadevanja za prekinitev ognja doslej zavrnili.

Združeni narodi svarijo pred obsežno kopensko invazijo Izraela v Libanon

Novo svarilo so danes podali tudi Združeni narodi. »Ko je oboroženo nasilje med Izraelom in Hezbolahom ušlo izpod nadzora, so se pokazale grozljive posledice za civiliste - bojimo se, da bi obsežna kopenska ofenziva Izraela v Libanon prinesla le še več trpljenja,« je sporočil urad visokega komisarja ZN za človekove pravice v Ženevi.

Spričo vse slabših humanitarnih razmer v državi, znotraj katere naj bi bilo razseljenih že okrog milijon ljudi, je libanonski premier Nadžib Mikati skupaj z uradom ZN za humanitarne dejavnosti pozval k zagotovitvi nekaj več kot 400 milijonov dolarjev.

K zaščiti civilistov je pozvala tudi mirovna misija Združenih narodov v Libanonu (Unifil), ki zaenkrat sicer ni zaznala kopenske ofenzive. »Civiliste je treba zaščititi, civilna infrastruktura ne sme biti tarča napadov in treba je spoštovati mednarodno pravo,« je posvarila misija in poudarila, da bi vdor predstavljal kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti države.

Da gre za tovrstno kršitev, je poudarila Turčija in kopensko ofenzivo obsodila kot nezakonit poskus invazije. Turško zunanje ministrstvo je pozvalo k umiku izraelskih vojakov z libanonskega ozemlja in posvarilo, da bi lahko vdor imel za posledico nov val migracij, po vsem svetu pa da se bodo okrepili skrajneži.

Priporočamo