Netanjahu je ob prihodu v New York, kjer bo danes nagovoril Generalno skupščino ZN, dejal, da se Izrael ne bo ustavil, dokler ne doseže vseh svojih ciljev, »predvsem varno vrnitev prebivalcev severa na svoje domove«.

Izraelska vojska je sporočila, da je v četrtek zadela več kot 200 ciljev gibanja Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v četrtek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 92 ljudi, od ponedeljka pa skupaj več kot 700. Zaradi izraelskih zračnih napadov je po podatkih ZN v Libanonu razseljenih več kot 90.000 ljudi. Po podatkih libanonskih oblasti jih je več kot 31.000 zbežalo v Sirijo.

ZDA, Francija in druge zaveznice so v sredo objavile skupen poziv za 21-dnevno prekinitev ognja med Izraelom in Libanonom. Pred tem sta predsednika ZDA Joe Biden in Francije Emmanuel Macron v skupni izjavi sporočila, da je napočil čas za rešitev na izraelsko-libanonski meji, ki bo zagotavljala varnost in zaščito civilistov.

Bela hiša je izrazila razočaranje nad zavrnitvijo predloga in sporočila, da je bilo za njegovo uskladitev potrebno »veliko pozornosti in truda«. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da je zavrnitev napaka in da bo moral izraelski premier prevzeti odgovornost za zaostrovanje razmer v regiji.

Priporočamo