Izraelske enote so danes znova streljale na stražni stolp Unifila in pri tem ranile dva pripadnika Unifil iz Šrilanke. Pred tem sta bila v četrtkovem napadu izraelske vojske na jugu Libanona ranjena dva pripadnika mirovnih sil ZN iz Indonezije.

Libanonsko zunanje ministrstvo je obsodilo nov izraelski napad na položaje pripadnikov Unifila. Kot so zapisali, »najostreje obsojajo namerno in sistematično streljanje izraelske vojske na sile Unifil«. Izraelski tank je streljal na stražni stolp, pri tem sta bila ranjena pripadnika Unifil iz Šrilanke, so navedli.

Generalni sekretar ZN Guterres je napade na pripadnike mirovnih sil ZN označil za nedopustne in poudaril, da gre za kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

»Seveda se je veliko ljudi odzvalo v znak solidarnosti z ranjenima pripadnikoma mirovnih sil in Izraelu jasno povedalo, da je ta incident nedopusten in da se ne sme ponoviti,« je po četrtkovem napadu dejal ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Laosu.

Namerne napade obsodilo več držav

Po četrtkovem obstreljevanju sedeža misije ZN Unifil v Libanonu je vodja mirovne misije Jean-Pierre Lacroix na zasedanju Varnostnega sveta ZN izrazil zaskrbljenost za varnost pripadnikov modrih čelad. »Varnost in zaščita mirovnih sil je zdaj vse bolj ogrožena,« je dejal.

Poveljstvo Unifil je v četrtek potrdilo, da so bili njihov štab in bližnji položaji v zadnjem času večkrat napadeni in da so izraelski vojaki namerno streljali nanje in pri tem med drugim uničili nadzorne kamere.

Napad so obsodile številne države, med njimi Italija, ki ima z več kot tisoč vojaki enega največjih kontingentov v misiji in je na pogovor poklicala izraelskega veleposlanika. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je opozoril, da je bila v Libanonu »nevarno prekoračena še ena meja«.

Kitajska pa je danes izrazila globoko zaskrbljenost in ostro obsodila izraelske napade na pripadnike mirovne misije ZN. »Kitajska izraža resno zaskrbljenost in močno obsoja napad izraelskih obrambnih sil na položaje in opazovalne točke Unifil«, je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva.

Priporočamo