Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ostro obsodil iranski napad na Tel Aviv in izjavil: »Iran je naredil veliko napako in za to bo plačal.« Hkrati poteka kopenska invazija v Libanonu, kjer se izraelska vojska spopada s silami Hezbolaha, ki po besedah izraelskih oblasti uporabljajo civiliste kot živi ščit. Hezbolah pa trdi, da so uspeli izgnati izraelske enote iz mesta Adaisseh na jugu Libanona.

Načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri je medtem danes zagrozil, da se bo Teheran v primeru napada na njegovo ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael.

»Če bo Izrael želel nadaljevati te zločine ali storiti karkoli proti naši suverenosti in ozemeljski celovitosti, se bo nocojšnja operacija ponovila, tarča pa bo vsa njihova infrastruktura,« je dejal in dodal, da je iranska revolucionarna garda pripravljena na ponovitev raketnega napada, poroča britanski BBC.

Raketni napad na Izrael in napetosti v regiji

Iran trdi, da je skoraj 90 odstotkov izstreljenih raket zadelo svoje tarče, s čimer so povzročili veliko škodo v Izraelu. V odgovoru na napade so izraelske zračne sile izvedle nove napade na položaje Hezbolaha v Bejrutu, pri čemer so prej opozorile tamkajšnje civiliste, naj se evakuirajo.

 

 

Iraqi people celebrate on a street, after the IRGC attack on Israel, in Basra, Iraq, October 1, 2024. REUTERS/Essam Al-sudani

Iračani praznujejo na ulici po napadu IRGC na Izrael v Basri v Iraku. Foto: Reuters

Nafta po raketnem napadu Irana na Izrael dražja

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale za več kot dolar. Vlagatelji na trgu so po torkovem raketnem napadu Irana na Izrael zaskrbljeni zaradi zaostrovanja konflikta na Bližnjem vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba zjutraj po srednjeevropskem času odšteti 71,12 dolarja, kar je 1,29 dolarja več kot ob koncu trgovanja v torek. Severnomorska nafta brent za dobavo decembra je bila s 74,79 dolarja dražja za 1,23 dolarja, kažejo podatki ameriškega medija Bloomberg.

Izrael je že kmalu po napadu obljubil, da Iran ne bo ostal nekaznovan. Teheran je medtem zagrozil, da se bo v primeru napada na iransko ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael.

Na borzi v New Yorku je dogajanje na Bližnjem vzhodu povzročilo padec delnic, medtem ko so delnice proizvajalcev orožja zrasle, saj vlagatelji pričakujejo nadaljevanje konfliktov v regiji.

Iranians burn an Israeli flag during a celebration after the IRGC attack on Israel, in Tehran, Iran, October 1, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY  ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Iranci med praznovanjem po napadu IRGC na Izrael zažigajo izraelsko zastavo. Foto: Reuters

Fajon obsodila novo zaostrovanje konflikta 

Ostro obsojam zaostrovanje konflikta na Bližnjem vzhodu, ki se je zgodilo z iranskim napadom na Izrael, je na omrežju X zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. »V regiji smo priče zaostrovanju namesto deeskalaciji. Novim napadom namesto prekinitvi ognja. Potrebujemo prekinitev ognja in zadržanost z vseh strani,« je zapisala.

Priporočamo