Po podatkih ministrstva za zdravje so štirje ljudje umrli v izraelskem napadu na vas Jun v okrožju Šuf jugovzhodno od Bejruta. Trije so umrli v napadu na pretežno šiitsko vas Majsra severno od libanonske prestolnice, čeprav se baze Hezbolaha večinoma nahajajo na vzhodu in jugu. Prav na jugu je v današnjih napadih življenje izgubilo osem ljudi.

Medtem je iz Libanona proti severnemu Izraelu priletelo približno 40 izstrelkov, je sporočila izraelska vojska in dodala, da so jih več prestregli, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zvezi z dogajanjem v Libanonu se je danes oglasil iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. Ocenil je, da Izrael kljub pobijanju poveljnikov Hezbolaha šiitskega gibanja ne more spraviti na kolena.

»Organizacijska in človeška moč Hezbolaha je veliko večja od tega. Njihova avtoriteta, zmožnosti in moč so veliko večje,« je na srečanju z veterani iransko-iraške vojne dejal prvi mož islamske republike.

O sposobnostih Hezbolaha je na omrežju X z izbranimi besedami spregovoril tudi iranski zunanji minister Abas Aragči, rekoč da je gibanje več kot sposobno uničevati izraelska oporišča in kolonije.

Sirene za nevarnost zračnega napada so se sicer danes oglasile tudi v osrednjem Izraelu, potem ko je Hezbolah proti Tel Avivu izstrelil raketo, ki pa jo je izraelska zračna obramba prestregla. Kot je sporočilo gibanje, so ciljali sedež izraelske obveščevalne službe Mosad.

Čezmejno obstreljevanje med Izraelom in Hezbolahom se je okrepilo po začetku vojne v Gazi. Razmere so se dodatno zaostrile po nedavni množični eksploziji komunikacijskih naprav pripadnikov gibanja, za kar so številni okrivili Izrael.

Ta odgovornosti ni prevzel, je pa sprožil niz uničujočih napadov na cilje v Libanonu, v katerih je bilo od ponedeljka ubitih že več sto ljudi, na tisoče pa ranjenih.

Na dogajanje se je danes odzval tudi papež Frančišek, ki je stopnjevanje nasilja v Libanonu označil za nesprejemljivo. »Razžaloščen sem zaradi novic, ki prihajajo iz Libanona. A upam, da bo mednarodna skupnost sprejela vse potrebne ukrepe, da ustavi to strašno stopnjevanje,« je dejal.

Priporočamo