»Žalujemo za vodjo izvršnega sveta Hezbolaha, njegovo eminenco Sajeda Hašema Safidina,« je sporočil Hezbolah in dodal, da je bil ubit v »zločinski in agresivni sionistični raciji« skupaj z drugimi borci gibanja.

Po izraelskih napadih v bližini letališča v Bejrutu 4. oktobra so predstavniki Hezbolaha javili, da so izgubili stik s Safidinom, Izrael pa je poročal, da je bil pri tem verjetno ubit. Izraelska vojska je nato v torek njegovo smrt potrdila. Glede na njene navedbe je bil ubit skupaj z več drugimi poveljniki Hezbolaha v napadu na osrednji obveščevalni sedež gibanja v Bejrutu.

Safidin je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij agencij predviden za naslednika Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. V času, ko naj bi umrl, je bil star okrog 60 let.

Izrael je ofenzivo proti Hezbolahu sprožil po skoraj letu dni medsebojnih sovražnosti, ki jim je botrovala vojna v Gazi. Posredovanje utemeljuje z besedami, da želi omogočiti varno vrnitev prebivalcev na sever Izraela, od koder so odšli zaradi Hezbolahovih napadov z raketami in droni.

V zadnjem letu je bilo glede na podatke libanonskih oblasti Libanonu ubitih več kot 2400 ljudi, od tega več kot 1500 od konca septembra.

 

 

Priporočamo