»Hamas in teroristične organizacije nadaljujejo svoje teroristične dejavnosti na vašem območju, zato bo IDF proti tem elementom ukrepal z veliko močjo,« je izraelska vojska sporočila v pozivu k evakuaciji. K opozorilu je priložila zemljevid, na katerem so navedeni stanovanjski bloki, ki jih je treba evakuirati.

Na podlagi poziva, objavljenega na družbenem omrežju X, so k evakuaciji pozvali Palestince, ki živijo na območjih v bližini koridorja Netzarim v osrednjem delu Gaze, še poroča AFP.

Izrael je od lanskega napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas uničil obsežna območja Gaze, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je večkrat obljubil, da bo zagotovil popolno zmago nad Hamasom.

FILE PHOTO: Israeli soldiers carry the body of a victim of an attack by militants from Gaza at Kibbutz Kfar Aza, in southern Israel, October 10, 2023. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Foto: Reuters

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael zajeli 251 talcev, od katerih jih v Gazi še vedno zadržujejo 97, vključno s 33, za katere izraelska vojska trdi, da so mrtvi. Potrjeno število žrtev takratnega Hamasovega napada, vključno z ubitimi talci, je na izraelski strani doseglo 1205, večinoma civilistov, navaja AFP na podlagi izraelskih uradnih podatkov.

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

04 October 2024, Palestinian Territories, Deir Al-Balah: A Palestinian child walks around the destruction a house hit by an Israeli airstrike in Deir al-Balah, central Gaza Strip. Photo: Omar Ashtawy/APA Images via ZUMA Press Wire/dpa

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Foto: Reuters

Iranski zunanji minister vztraja pri prekinitvi ognja v Libanonu in Gazi 

Damask, 5. oktobra - Iranski zunanji minister Abas Aragči je danes med obiskom v sirski prestolnic dejal, da je treba v Libanonu in Gazi doseči prekinitev ognja. »Prekinitev ognja v Libanonu in Gazi je trenutno najbolj pereče vprašanje in upamo, da bodo prizadevanja v zvezi s tem obrodila sadove,« je izjavil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Vodja iranske diplomacije, ki je v Damask prispel iz Bejruta, je Izrael označil za glavno oviro v teh prizadevanjih in pozval mednarodno skupnost, naj se postavi po robu izraelskim »vojnim zločinom«, da bi omogočili mir, poročanje iranske tiskovne agencije Irna povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Destruction caused in western Gaza after Israeli airstrikesWhere: Gaza, PalestineWhen: 10 Oct 2023Credit: TheNews2/Cover Images

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Foto: Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad pa je dejal, da je Iran s torkovim raketnim napadom Izraelu dal lekcijo, so po poročanju AFP sporočili iz njegovega urada. Izstrelitev približno 200 raket na Izrael je bila »močan odgovor in je sionističnemu režimu dala lekcijo«, je dejal ob srečanju z Aragčijem.

Izrael je po iranskih raketnih napadih napovedal povračilne ukrepe. Če bi se ti končali z napadi na iranske jedrske objekte, bi to po mnenju opazovalcev imelo resne posledice, zato Teheran poskuša ta scenarij preprečiti tudi z mirovnimi gestami, poroča dpa.

Aragči se je v petek mudil v Bejrutu, kjer je izraelska vojska okrepila napade na libanonsko prestolnico. Kot je napovedal Aragči, ki se je v Bejrutu sestal z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem, bo Iran sprožil diplomatsko kampanjo za podporo Libanonu.

Pariz in Washington sta skupaj z arabskimi in evropskimi državami septembra pozvala k takojšnji 21-dnevni prekinitvi ognja med Izraelom in Hezbolahom v Libanonu, da bi "dali priložnost diplomaciji". Izrael te pobude ni upošteval, temveč je okrepil napade, v katerih je bil ubit vodja Hezbolaha Hasan Nasrala. Iran je v odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in iranskega generala proti Izraelu izstrelil okrog 200 raket, Izrael pa je napovedal odgovor.

Priporočamo