Aktivistko so ubili minuli petek v kraju Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je udeležila tedenskega protesta proti širjenju izraelskih naselbin, ki so po mednarodnem pravu nezakonite. Bila je članica propalestinske organizacije Mednarodno gibanje za solidarnost.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek izjavil, da bo njegova država storila vse, kar je v njeni moči, da njena smrt ne bo ostala nekaznovana, medtem ko je ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da od izraelskih oblasti pričakuje pregledno preiskavo.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je danes dodal, da preiskava izraelske vojske in pričevanja očividcev jasno kažejo, »da je bila njena smrt neizzvana in neupravičena«, saj ne bi smeli na nikogar streljati in ga ubiti zaradi udeležbe na protestih. »Po naši oceni morajo izraelske varnostne sile temeljito spremeniti način delovanja na Zahodnem bregu, zlasti kar zadeva pravila delovanja,« je kmalu po objavi ugotovitev preiskave dejal novinarjem med obiskom v Londonu.

Izpostavil je, da je to drugi ameriški državljan, ki so ga ubile izraelske varnostne sile. »To je nesprejemljivo in se mora spremeniti,« je poudaril.

Izraelska vojska je že minuli petek priznala, da so na območju kraja Beita streljali in da preučujejo poročila, da je bil v streljanju ubit tuj državljan. Sporočila je še, da so streljali na »enega glavnih pobudnikov nasilja, ki je med demonstracijami vanje metal kamenje in jih ogrožal«.

Organizacija, katere članica je bila ubita aktivistka, je zanikala, da bi protestniki metali kamenje na izraelske vojake, in zatrdila, da je bil protest miren. Direktor bolnišnice v Nablusu, kamor so aktivistko prepeljali po streljanju, pa je povedal, da so jo ustrelili v glavo.

Priporočamo