Po navedbah sirskega ministrstva je izraelska vojska v Damasku napadla gosto naseljeno četrt Maze, pri tem pa med drugim zadela stanovanjsko zgradbo in trgovsko poslopje. Pri tem je bilo ubitih najmanj sedem civilistov, med njimi ženske in otroci. Število žrtev sicer še ni dokončno, ker reševalci v ruševinah še vedno iščejo morebitne preživele.

A rescue worker checks a damaged building hit by an Israeli strike in a residential building in Damascus, Syria, Tuesday, Oct. 8, 2024. (AP Photo/Omar Sanadiki)

Foto: AP

Po poročanju sirske državne televizije je bilo poleg tega v napadu ranjenih najmanj 11 ljudi. Napad naj bi v četrti, kjer je več veleposlaništev, povzročil precejšnje razdejanje.

Nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je pred tem sporočila, da je Izrael v sirski prestolnici iz zraka napadel stavbo v četrti Maze, v kateri se zadržujejo visoki predstavniki iranske revolucionarne garde in libanonskega Hezbolaha. Po njenih podatkih so bili pri tem ubiti štirje ljudje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A building damaged by an Israeli strike in a residential building in Damascus, Syria, Tuesday, Oct. 8, 2024. (AP Photo/Omar Sanadiki)

Foto: AP

Rescuers work at the site of an Israeli airstrike that targeted a residential building in the Mezzah suburb west of the Syrian capital Damascus, Syria's state news agency reported, Syria October 8, 2024. REUTERS/Firas Makdesi

Foto: AP

Izrael že več let izvaja napade na položaje v Siriji, ki naj bi bili povezani z Iranom, od začetka vojne na območju Gaze pred letom dni pa jih je še okrepil.

Netanjahu Libanonu grozi z uničenjem, podobnim tistemu v Gazi

Libanon bi lahko doletelo enako uničenje kot Gazo, je danes izjavil predsednik skrajno desne izraelske vlade Benjamin Netanjahu. V luči tega je prebivalce Libanona pozval, naj svojo državo osvobodijo jarma proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, proti kateremu Izrael vodi intenzivne vojaške operacije.

»Imate priložnost, da rešite Libanon, preden pade v brezno dolge vojne, ki bo privedla do uničenja in trpljenja, kot ga vidimo v Gazi,« je v video nagovoru dejal Netanjahu. »Osvobodite svojo državo Hezbolaha, da se bo ta vojna končala,« je dodal.

Ob tem je zatrdil, da so izraelske sile v Libanonu doslej likvidirale že »na tisoče teroristov«, vključno z vodjo Hezbolaha Hasanom Nasralo, njegovim potencialnim naslednikom Hašemom Safidinom in njegovim namestnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi Libanon lahko doletela enaka usoda kot Gazo, so sicer danes opozorili tudi Združeni narodi. Izraelska vojska je medtem nadaljevala vojaške operacije proti Hezbolahu. Med drugim je napadla gosto naseljena južna predmestja Bejruta in jug Libanona, Hezbolah pa je po lastnih navedbah izstrelil več raket proti izraelski Haifi.

V približno dveh tednih okrepljenih spopadov je bilo v Libanonu ubitih že več kot 1100 ljudi. Več kot milijon je razseljenih.

Priporočamo