»Ta nova izraelska agresija dokazuje, da izraelskemu sovražniku ni mar za vsa mednarodna prizadevanja in pozive k prekinitvi ognja,« je dejal Mikati v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Mikati je po novem izraelskem napadu na predmestje Bejruta ukazal mobilizacijo vseh enot. To je potrebno, zlasti glede na poročila o velikem številu žrtev.

Nov napad po besedah Mikatija ponovno dokazuje, da se Izrael ne zmeni za mednarodna prizadevanja in pozive k prekinitvi ognja. Mednarodna skupnost mora prevzeti svojo odgovornost in končati »to tiranijo in uničevalno vojno«, ki se vodi proti Libanonu, je pozval premier, ki se mudi v New Yorku, kjer ta teden poteka splošna razprava svetovnih voditeljev ob začetku 79. Generalne skupščine ZN.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je napadla več deset ciljev Hezbolaha v Libanonu. V napadih je bilo po podatkih libanonskih oblasti ubitih 25 ljudi. Napadla naj bi tudi sedež Hezbolaha v južnem predmestju Bejruta. Tarča napada naj bi bil vodja gibanja Hasan Nasrala, ki pa naj bi bil na varnem. ZDA so sporočile, da o izraelskih napadih niso bile predhodno obveščene.

V napadu na južno predmestje libanonske prestolnice, ki velja za Hezbolahovo utrdbo, je bilo uničenih več stavb in po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje sta umrla najmanj dva človeka, 76 je bilo ranjenih.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v današnjem nastopu v Generalni skupščini ZN dejal, da bodo nadaljevali napade, dokler ne bo odpravljena grožnja, ki jo predstavlja Hezbolah.

Izraelska vojska je tako po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zvečer oznanila nove napade na domnevne tarče Hezbolaha v južnem Libanonu in globlje v notranjosti te severne izraelske sosede.

Hezbolah je medtem kot odgovor na današnje izraelske napade izstrelil nove rakete na sever judovske države, natančneje na mesto Safed. Po izraelskih navedbah naj bi bilo v obstreljevanju zadeto tudi stanovanjsko poslopje.

Napadli sedež Hezbolaha v predmestju Bejruta

Izraelska vojska je danes po lastnih navedbah napadla sedež šiitskega gibanja Hezbolah v južnem predmestju Bejruta. Tarča naj bi bil vodja gibanja Hasan Nasrala, s katerim pa naj bi bilo glede na navedbe virov v gibanju vse v redu. V napadu je bilo uničenih več stavb, na območju poteka reševalna operacija. Po napadu je libanonski premier obtožil Izrael, da vodi genocidno vojno.

»Vojska je izvedla natančen napad na osrednji sedež teroristične organizacije Hezbolah,« je v izjavi na televiziji dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Štab proiranskega gibanja se je po njegovih besedah nahajal pod stanovanjskimi stavbami v središču soseske Dahija.

Več vodilnih izraelskih televizijskih postaj je poročalo, da je bil tarča vodja gibanja Nasrala, vojska pa naj bi sedaj preverjala, če je bil v času napada dejansko v stavbi v središču napadene soseske, ki je bila zadeta. Vir v Hezbolahu je dejal, da je z njim vse v redu.

Po napadih, ki so odmevali po vsem mestu, se nad gosto poseljenim južnim predelom Bejruta, ki velja za utrdbo Hezbolaha, dviga gost dim. Po navedbah virov v gibanju, ki jih navaja AFP, je bilo pri tem uničenih šest poslopij. Na prizorišču so po poročanju britanskega BBC reševalci, ki med ruševinami iščejo preživele.

Nov napad sledi govoru izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Generalni skupščini Združenih narodov, v katerem je med drugim napovedal nadaljevanje boja proti Hezbolahu. Po govoru je predčasno zaključil obisk v ZDA in naj bi se po navedbah njegovega urada že danes odpravil v domovino.

 

 

Priporočamo