Načrte o gradnji nove naselbine v bližini Guš Eciona, ki naj bi se imenovala Nahal Helec, je v današnji objavi na družbenem omrežju X napovedal izraelski finančni minister Bezalel Smotrič, ki tudi sam živi v eni od naselbin na Zahodnem bregu. »Nobena protiizraelska in protisionistična odločitev ne bo zaustavila širjenja naselbin,« je ob tem zapisal skrajno desni minister.

Kljub gradbenemu dovoljenju so izraelske naselbine na Zahodnem bregu po mednarodnem pravu nezakonite in - s stališča Palestincev - predstavljajo največjo grožnjo rešitvi dveh držav, torej miroljubnega sobivanja Izraela in Palestine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob napovedi gradnje nove naselbine se je odzvala izraelska nevladna organizacija Peace Now, ki spremlja gradnjo nezakonitih izraelskih naselbin na zasedenem ozemlju. Ocenila jo je za celovit napad na palestinsko območje, ki je znano po starodavnih terasah in kompleksnih namakalnih sistemih, ki pričajo o tisočletni dejavnosti človeka na tem območju.

Izrael je lani na Zahodnem bregu predstavil načrte za gradnjo 12.349 zgradb, kar je največ v zadnjih 30 letih. Ob tem se je nasilje od začetka vojne med Hamasom in Izraelom stopnjevalo tudi na Zahodnem bregu.

Od 7. oktobra lani so izraelske enote in naseljenci na Zahodnem bregu ubili najmanj 625 Palestincev, kažejo podatki palestinskega ministrstva za zdravje, ki jih navaja AFP. Po izraelskih podatkih je bilo v istem obdobju v palestinskih napadih na Zahodnem bregu ubitih najmanj 18 Izraelcev, vključno z vojaki.

Priporočamo