Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob prihodu na današnji vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa v Dubrovniku napovedal, da bo tema srečanja tudi načrt za mir. Na dvostranskem srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem sta pred zasedanjem podpisala sporazum o dolgoročnem sodelovanju in podpori med Hrvaško in Ukrajino.

Sporazum o sodelovanju obsega predvsem področja humanitarne pomoči, razminiranja in pregona vojnih zločinov.

Plenković je po podpisu sporazuma na družbenem omrežju X izpostavil, da Ukrajina danes brani svojo svobodo. Napovedal je tudi, da ji bo Hrvaška še naprej nudila politično, humanitarno, gospodarsko in vojaško pomoč ter močno podpirala evropsko pot Ukrajine.

Z vrhom v Dubrovniku naj bi države jugovzhodne Evrope izkazale solidarnost in podporo Ukrajini v vojni z Rusijo. Zelenski je pred srečanjem na omrežju X zapisal, da bodo na vrhu razpravljali o mednarodnih prizadevanjih za približevanje miru in izvajanje načrta za mir, pa tudi sodelovanju na poti Ukrajine v Evropsko unijo in Nato.

Udeležbo na današnjem vrhu so po zadnjih navedbah hrvaške vlade potrdili predsednici Slovenije in Kosova, predsednika Črne gore in Srbije, predsedniki vlad Grčije, Bolgarije, Albanije in Severne Makedonije, predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine ter trije zunanji ministri.

Gre za tretje srečanje voditeljev v tem formatu, pred današnjim sta dve zasedanji v okviru vrha potekali avgusta lani v Atenah in februarja v Tirani.

Zastraženo mesto

Okoli hotela Excelsior, prizorišča vrha, je danes prepovedano ustavljanje in parkiranje, z bližnjih ulic so odstranili koše in zabojnike za smeti, je pojasnil župan. Občasno bodo zapirali tudi ceste, po katerih bodo vozila vozila delegacij. Več šol okoli hotela je za danes odpovedalo pouk.

09.10.2024., Dubrovnik - Osiguranje grada zbog summita potpore Ukrajini. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Za varnost skrbi več sto policistov, nadzor pa bodo izvajali tudi s termovizijskimi kamerami. Foto: Pixsell

Za varnost skrbi več sto policistov, tako na morju kot na kopnem, nadzor pa bodo izvajali tudi s termovizijskimi kamerami za velike razdalje.

09.10.2024., Dubrovnik - Jako osigiranje i policija spremni su pocetak 3. sastanka na vrhu Ukrajina – Jugoistocna Europa Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Za varnost skrbi okoli 1500 ljudi. Foto: Pixsell

Varnostni strokovnjaki so opozorili, da v Dubrovnik prvič prihaja državnik, ki mu grozi nenehna nevarnost oziroma atentat. Eden od njih, Bono Marjanović, je dejal, da so se varnostne priprave začele v trenutku, ko je Zelenski potrdil prihod, po njegovi oceni pa za varnost skrbi okoli 1500 ljudi.

08.10.2024., Dubrovnik - Pocele mjere osiguranja zbog summita potpore Ukrajini. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Okoli prizorišča vrha je prepovedano ustavljanje in parkiranje, z bližnjih ulic so odstranili koše in zabojnike za smeti. Foto: Pixsell

Priporočamo