Zaostrovanja odnosov med Slovenijo in Italijo glede migracijskih in mejnih vprašanj – obe državi želita sodelovati pri zajezitvi migracij na zahodnobalkanski poti – po srečanju notranjih ministrov Boštjana Poklukarja in Mattea Piantedosija ni na obzorju. Bojazen, da bi lahko prišlo do uvedbe italijanskega nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo, je za zdaj odpravljena. Kot je notranjemu ministru Poklukarju zagotovil njegov italijanski kolega Piantedosi, Italija o tem ne razmišlja. To je ključno sporočilo današnjega srečanja ministrov v Rimu, do katerega je prišlo v ponovno zaostrenih migracijskih razmerah. V kratkem se bosta srečala še šefa policij obeh držav, ki bosta razpravljala o morebitni okrepitvi policijskega sodelovanja za obvladovanje migracij.

»Odlično sodelovanje med policijama«

Medtem ko Avstrija še naprej napoveduje podaljšanje mejnega nadzora na meji s Slovenijo, Slovenija pa povratno razmišlja o tem, da bi uvedla nadzor na schengenski meji z Avstrijo, se je notranji minister Poklukar danes mudil v prestolnici naše zahodne sosede, kjer je z gostiteljem, ministrom Piantedosijem, razpravljal o migracijski situaciji na slovensko-italijanski meji in o sredozemski ter zahodnobalkanski migracijski poti. Sestanek ministrov je minil precej bolj složno, kot je kazala uvertura vanj. Potem ko so zaradi povečanega prihoda migrantov v minulih dneh v Italiji razglasili izredne razmere, je prvak Lige Matteo Salvini sporočil, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko-slovensko mejo. Če tega ne bi storila, pa bi po Salvinijevih besedah lahko uvedli nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo. Na srečanju ministrov takšnih povišanih tonov ni bilo slišati. Piantedosi, ki je bil sicer med letoma 2018 in 2020 šef kabineta takratnega notranjega ministra Salvinija, stališčem šefa Lige ni sledil.

Glede na to, da si državi na podlagi sklenjenega sporazuma vračata osebe, ki so nezakonito prestopile mejo, so bile Salvinijeve navedbe že uvodoma precej neumestne in očitno pogojene z notranjepolitično situacijo v Italiji, delno pa tudi z razglašenimi izrednimi razmerami. Te so tudi posledica tega, da je v Italijo letos po podatkih evropske agencije za mejno in obalno stražo prispela petina več migrantov kot v enakem obdobju lani. Skupaj se jih je na obalah Apeninskega polotoka izkrcalo že 54.000, hkrati pa je v istem obdobju pri prečkanju osrednje sredozemske poti iz Afrike umrlo daleč največ oseb v zadnjih šestih letih – že 411.

Sodeč po današnjem srečanju Poklukarja in Piantedosija je sodelovanje med obema ministrstvoma in policijama zaenkrat odlično. »V tem trenutku dogovori, ki jih imamo z republiko Italijo, delujejo, policijsko sodelovanje v mešanih patruljah je odlično,« je Poklukar povedal za RTV Slovenija. Italija ne bo zapirala meje in na meji ne bo sprejemala dodatnih ukrepov, je po ministrskem srečanju še zagotovil Poklukar.

Izredne razmere za aktivacijo civilne zaščite

Verjetno je s Salvini s svojimi izjavami, ki so poskrbele za precej nelagodja na slovenski strani, želel doseči sprejemanje večjega števila vrnjenih migrantov v Slovenijo. Vendar na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da sporazum o vračanju določa kriterije, po katerih lahko Slovenija sprejema le tiste migrante, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije, bili prijeti v obmejnem pasu in v Italiji niso zaprosili za mednarodno zaščito. Od začetka leta do minulega torka je slovenska policija od italijanskih organov sprejela 32 oseb. V minulih dveh letih je Slovenija iz Italije sprejela prav tako skromno število migrantov. Edina izjema je bilo leto 2020, ko je Italija v Slovenijo vrnila 1116 migrantov.

Izredne razmere v Italiji bodo po besedah ministra Poklukarja omogočile aktivacijo civilne zaščite in drugih služb za pomoč pri obvladovanju tamkajšnjih razmer, na dogajanje na slovensko-italijanski meji pa po ministrovih besedah ne bodo vplivale. 

Priporočamo