»Dve podružnici nezakonitih centrov, povezanih z nemško vlado, ki sta kršili iranske zakone, zagrešili številna nezakonita dejanja in znatne finančne poneverbe, sta bili zaprti v torek po nalogu pravosodnega organa,« je poročala uradna agencija iranskih pravosodnih oblasti Mizan.

Oblasti v Teheranu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zaprle nemški jezikovni inštitut (DSIT) v iranski prestolnici.

Varnostne sile so po navedbah očividcev zapečatile poslopje inštituta. Sodeč po poročilih in posnetkih na družbenih omrežjih je bila pred inštitutom okrepljena navzočnost policije, ki naj bi med zapiranjem uporabila nasilne metode.

Po poročanju portala Nurnews, ki je blizu iranskim oblastem, je potezo Teherana razumeti kot odgovor na zaprtje Islamskega centra Hamburg (IZH).

V Nemčiji so namreč konec julija prepovedali IZH in z njim povezane organizacije zaradi skrajnih stališč in povezav z Iranom. IZH so označili za pomemben propagandni center iranskega režima v Evropi.

Berlin je danes obsodil zaprtje inštituta, ki ga je leta 1995 ustanovilo nemško veleposlaništvo v Iranu. »Obsojamo dejanja iranskih varnostnih organov proti inštitutu za nemški jezik v Teheranu,« je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva. Dodal je, da bodo zaradi te poteze poklicali na pogovor iranskega veleposlanika v Berlinu, navaja dpa.

V zadnjih letih redno prihaja do diplomatskih napetosti med Teheranom in Berlinom. Več nemških državljanov, med njimi nekateri z iranskim potnim listom, je zaprtih v Iranu. Kritiki Teheranu očitajo, da ima tuje državljane za politične talce. Iran obtožbe zavrača in aretacije običajno utemeljuje z obtožbami o vohunjenju.

Priporočamo