Novo nasilje poteka v senci napovedanih iranskih povračilnih napadov na Izrael po umoru političnega vodje palestinskega Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in poveljnika libanonskega Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu.

Ob opozorilih mednarodne skupnosti o nevarnosti izbruha regionalne vojne Izrael vsakodnevno obstreljuje Gazo, kjer je v ponedeljek zvečer ubil najmanj deset ljudi. S smrtonosnimi napadi je vojska nadaljevala tudi danes. Najmanj sedem Palestincev so izraelske sile ubile v begunskem taborišču Bureidž.

Po podatkih, ki jih je zgodaj popoldan objavilo lokalno zdravstveno ministrstvo, je bilo v zadnjih 24 urah v Gazi ubitih 32 Palestincev, še 88 pa ranjenih. S tem je skupno število potrjenih žrtev desetmesečne izraelske ofenzive doseglo 39.929.

V ponedeljkovih racijah na severu Zahodnega brega so medtem izraelske sile ubile 18-letnega Palestinca, za katerega trdijo, da je pred tem streljal na izraelskega civilista in ga ranil.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, izraelske okupacijske oblasti sicer svojim civilistom onemogočajo dostop na območje incidenta.

V desetih mesecih vojne so izraelske sile v Palestini ubile več kot 40.000 ljudi. Dejansko število žrtev je ob tisočih pogrešanih v Gazi verjetno še bistveno višje.

 

Priporočamo