Menda bi se lahko zelo kmalu začelo maščevanje Irana in zaveznikov za umor političnega voditelja Hamasa Ismaila Hanije med njegovim obiskom v Teheranu. Takšne napade na Izrael za ponedeljek napoveduje ugledna ameriška spletna stran Axios, ki se sklicuje na več neimenovanih visokih predstavnikov ZDA in Izraela.

Američani naj bi vedeli, da Iran pripravlja napad, zato so v regijo poslali generala Michaela Kurillo. Njegova naloga naj bi bila, da pomaga vzpostaviti podobno koalicijo, kot je bila tista 13. aprila, ki je po izraelskem napadu na iranski konzulat v Damasku ubranila judovsko državo pred več kot 300 iranskimi raketami in brezpilotniki.

Izraelu so tedaj pomagali ZDA, Francija, Velika Britanija, Jordanija, Egipt, Savdska Arabija in druge zalivske države. Tokrat bo arabske države težje prepričati, saj je Izrael z umorom Hanije onemogočil pogajanja o premirju v Gazi, kjer izraelska vojska že deset mesecev pobija Palestince, ne da bi kakor koli dala slutiti konec vojne z uresničitvijo vojnih ciljev, kot sta uničenje Hamasa in osvoboditev talcev. Zlasti so ogorčeni v Katarju, ki posreduje v pogajanjih in izkazal ​Haniji​ gostoljubje.

Iran, palestinski Hamas, libanonski Hezbolah, jemenski hutijevci, šiitske milice v Iraku in Siriji so prisegli, da bodo maščevali ne le Hanijo, ampak tudi vojaškega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, ki je umrl v torek zvečer v Bejrutu, samo nekaj ur pred umorom političnega voditelja Hamasa.

Izrael je priznal, da je ubil Šukra, ne pa, da je ubil Hanijo. Tokrat bi lahko Iran, ki se sicer želi izogniti vojni z Izraelom, veliko bolj resno mislil z maščevanjem kot 13. aprila, ko je vnaprej opozoril, da bo napadel z več kot 300 projektili, ki so bili zato večinoma uničeni v zraku.

Pri obrambi Izraela 13. aprila je imela glavno vlogo Jordanija, v svojem zračnem prostoru je sestrelila nekaj iranskih brezpilotnikov, predvsem pa je dovolila izraelskim in ameriškim letalom, da so jih sestrelila še veliko več. Menda pa ZDA in Izrael zdaj računajo, da bo Iran izvedel podoben napad kot 13. aprila, le brez opozorila in v večjem obsegu. Vendar ni jasno, ali ne bo morda tokrat v napadu sodeloval izjemno nevarni Hezbolah, ki je v noči s sobote na nedeljo poslal nad Izrael več kot deset svojih manj nevarnih raket, in na kakšen način. Libanonska šiitska milica ima moderne rakete, ki lahko dosežejo milijonski Tel Aviv in ki bi jih izraelska protizračna obramba težko onemogočila. V še večji nevarnosti je polmilijonsko mesto Haifa, ki leži slabih 30 kilometrov od meje z Libanonom.

Izrael je že več dni v stanju pripravljenosti. V nedeljo pa so izraelski mediji poročali, da je v večjem delu države moteno delovanje sistema GPS, s čimer poskuša izraelska vojska onemogočiti napade brezpilotnikov.

ZDA so proti Izraelu poslale več vojaških ladij, v petek s Pacifika tudi letalonosilko Abraham Lincoln s spremljevalnimi ladjami. Prav tako na Bližnji vzhod prihajajo ameriške enote protizračne obrambe, ki bodo pred šiitskimi milicami branile ne le Izrael, ampak tudi ameriška vojaška oporišča v Iraku in Siriji.

Biden Netanjahuju očita sprenevedanje

ZDA bodo vsekakor Izraelu stale ob strani, a predsednik Joe Biden izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju očita, da se spreneveda, ko govori o osvoboditvi okoli sto še živih izraelskih talcev, saj je z likvidacijo Hanije, glavnega Hamasovega pogajalca, odkrito pokazal, da mu je zanje malo mar, kot mu je malo mar za premirje.

V nedeljo je Netanjahu zagrozil Teheranu, da bo Izrael odgovoril na vsak napad. Mnogi se bojijo hujše vojne v regiji.

Morda pa poskuša najhujše preprečiti Ajman Safadi, ki je v nedeljo kot prvi jordanski zunanji minister po več kot dvajsetih letih obiskal Iran. Najbrž je jordanski kralj Abdulah II. pod pritiskom palestinskih beguncev, ki predstavljajo velik del prebivalstva te države in ki zahtevajo, naj tokrat Jordanija ne varuje Izraela pred iranskimi izstrelki in brezpilotniki.

Tuji državljani naj zapustijo Libanon

Več arabskih in zahodnih držav, tudi Francija, je pozvalo svoje državljane, naj zapustijo Libanon. Po navajanju francoskih medijev živi v Libanonu več kot 20.000 francoskih državljanov, okoli 10.000 pa jih je bilo tam konec julija na obisku.

Izraelci v Gazi napadli dve šoli

Palestinec z Zahodnega brega je v nedeljo v bližini Tel Aviva z nožem na razdalji nekaj sto metrov ubil dve osebi (obe starejši), dve pa ranil. Policist ga je zatem ubil. V Gazi pa je, prav tako v nedeljo, izraelski napad na dve šoli, kjer so zavetje našli begunci, zahteval življenje vsaj 25 Palestincev. Izraelska vojska trdi, da so iz šole napade izvajali hamasovci. Zatem pa so v še enem izraelskem napadu v bližini bolnišnice v Gazi umrli vsaj štirje Palestinci.

Priporočamo