Iran je obljubil oster odgovor na Hanijev umor v Teheranu konec prejšnjega meseca, za katerega so okrivili Izrael. Ta svoje vpletenosti ni ne potrdil ne zanikal. Ameriška mornarica je na Bližnji vzhod napotila vojaške ladje in podmornico, da bi okrepila izraelsko obrambo.

Eden od Reutersovih virov, visoki iranski varnostni uradnik, je dejal, da bo Iran skupaj z zavezniki, kot je Hezbolah, sprožil neposreden napad, če pogovori v Gazi ne bodo uspeli ali če bodo ugotovili, da Izrael namerno zavlačuje pogajanja. Viri sicer niso povedali, kako dolgo bo Iran čakal na razplet pogovorov.

Ameriški veleposlanik v Turčiji je potrdil, da Washington z zavezniki prepričuje Iran, naj zmanjša napetosti. »Upamo, da bo naš odgovor časovno usklajen in izveden tako, da ne bo škodoval morebitni prekinitvi ognja,« so v petek zapisali člani iranske misije pri Združenih narodih. Iransko zunanje ministrstvo pa je pozive k zadržanosti označilo kot nasprotovanje načelom mednarodnega prava.

Izrael in Hamas sta v zadnjih mesecih sicer opravila več pogovorov, a brez uspeha. V Izraelu mnogi opazovalci verjamejo, da je odziv neizbežen, potem ko je vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej napovedal, da bo Iran ostro kaznoval Izrael za napad v Teheranu.

FILE PHOTO: A billboard with a picture of newly appointed Hamas leader Yahya Sinwar is displayed on a building in a street in Tehran, Iran, August 12, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY/File Photo

Iran naj bi si želel poslati svojega predstavnika na pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Foto Reuters

Iransko regionalno politiko določa elitna revolucionarna garda, ki je odgovorna le Hameneju. Relativno zmerni novi iranski predsednik Masud Pezeškjan je od prevzema položaja prejšnji mesec večkrat potrdil protiizraelsko držo in podporo odporniškim gibanjem v regiji.

Iran's President-elect Masoud Pezeshkian speaks during a gathering with his supporters at the shrine of Iran's late leader Ayatollah Ruhollah Khomeini, in south of Tehran, Iran July 6, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Masud Pezeškjan. Foto: Reuters

Meir Litvak, višji raziskovalec na Centru za iranske študije Univerze v Tel Avivu, je prepričan, da bo Iran svoje interese postavil nad pomoč svojemu zavezniku Hamasu, vendar se Iran tudi želi izogniti obsežni vojni: »Napad je zelo možen in skoraj neizogiben, vendar nihče ne more napovedati, kdaj in kako bodo udarili.«

Dva vira z iranske strani pa sta za Reuters povedala, da si Iran želi poslati svojega predstavnika na pogajanja o prekinitvi ognja, kar bi bilo prvič od začetka vojne v Gazi.

Hamas proti Tel Avivu izstrelil dve raketi

Predstavniki Hamasa so danes sporočili, da so proti Tel Avivu izstrelili dve raketi M90. Izraelska vojska je napad potrdila in pojasnila, da je en izstrelek končal v morju, drugi pa ni vstopil na območje Izraela.

»Brigade so z dvema raketama M90 bombardirale mesto Tel Aviv in njegova predmestja kot odgovor na sionistične poboje nad civilisti in namerno razseljevanje naših ljudi,« so v izjavi zapisale brigade Ezedin al Kasam.

Priporočamo