Prebivalci mesta Reno v ameriški zvezni državi Nevada so šest dni zapored videvali konvoj sedmih velikih črnih limuzin, ki so se ustavljale pred okrožnim sodiščem. Iz njih so izstopali »ločeni« 94-letni v Avstraliji rojeni globalni medijski magnat Rupert Murdoch in starejši štirje od njegovih šestih otrok. Bitka za nasledstvo je potekala za zaprtimi vrati. Zakaj so Murdochovi iz različnih krajev sveta prileteli ravno v Reno? V Ameriki je znan pregovor Poročiš se v Las Vegasu, ločiš se v Renu, ki se ga je prijel vzdevek »ločitveni mlin«. Reno je postal diskretno prizorišče dramatičnega družinskega spora o delitvi najbolj znanega in vplivnega desničarskega globalnega medijskega imperija, ki bo vplival tudi na njegovo ideološko usmeritev, ko se bo poslovil njegov ustanovitelj, ki očitno še ne misli na slovo, saj se je junija spet poročil. Petič. Zakoni v Nevadi omogočajo veliko hitrejše in bolj diskretno reševanje pravnih sporov kot drugod v ZDA. Ni znano, kdaj bo okrožno sodišče sporočilo svojo razsodbo, znano pa je, da ga je oče Murdoch zapuščal v času kosila, štirje njegovi otroci iz prvih dveh zakonov pa pozno v noč. Tudi ko bo sodišče sprejelo razsodbo, te ne bodo sporočili javnosti.

Pet žena in šest otrok

Triindevetdesetletni Rupert Murdoch ima šest otrok iz prvih treh zakonov. Iz prvega zakona (1956–1967) z Avstralko Patricio Booker, ki je bila stevardesa, je 66-letna Prudence. Iz drugega zakona (1967–1999) s škotsko novinarko Anno Torv, s katero naj bi se zaljubila, ko je z njim delala intervju, so trije otroci, 56-letna Elisabeth, 53-letni Lachlan in 52-letni James. Iz tretjega zakona (1999–2013) s trideset let mlajšo uslužbenko kitajskega rodu, diplomantko prestižne ameriške univerze Yale, Wendi Deng, ki jo je, preden jo je zaprosil, imenoval za podpredsednico uprave svoje Star TV, sta dve hčerki: 23-letna Grace in 21-letna Chloe. Murdochova četrta žena je bila ameriška manekenka Jerry Hall, nekdanja žena britanskega rokerja Micka Jaggerja. Poročila sta se leta 2016, ko je imel medijski magnat 84 let. Osem let kasneje je Jerry zahtevala ločitev »zaradi nepremostljivih razhajanj«. Ločila sta se leta 2022, zakon pa naj bi pokopal covid oziroma njuno skupno karantensko življenje na kalifornijskem ranču, ki ga je za 400 milijonov dolarjev kupil zanjo. Marca 2023 je Murdoch zaprosil za roko 25 let mlajšo nekdanjo ameriško manekenko in radijsko povezovalko Ann Lesley Smith, a je zaroko razdrl po samo dveh tednih. Mladoporočenec je od junija letos, ko se je pri 93 letih poročil petič. Pred matičarjem sta dahnila da s 67-letno upokojeno znanstvenico ruskega rodu Eleno Žukovo, ki je bila prva žena ruskega milijarderja Aleksandra Žukova. Mimogrede (kako je svet majhen!), njuna hči je Daša Žukova, nekdanja žena ruskega oligarha Romana Abramoviča, od leta 2020 žena Stavrosa Niarhosa, enega od sinov grškega milijarderja Filipa Niarhosa.

Raje ima Trumpa kot sina Jamesa

Seme družinske drame, ki spominja na najboljše televizijske žajfnice, je posejal patriarh sam, ko je septembra lani sporočil upokojitev in za naslednika razglasil Lachlana, starejšega od dveh sinov, ker je na istih desničarskih valovnih dolžinah, kot je sam. Kot da bi pozabil, da je ob ločitvi od druge žene pozabil na sodno potrjeno odločitev, da bodo vsi trije njuni otroci, Elisabeth, Lachlan in James, imeli enako veliko besede o prihodnosti družinskega podjetja. To je po sodni poti letos spremenil, kar je sprožilo družinsko sodno dramo v Renu. Lachlan je imel pred nekaj leti priložnost, da s tremi milijardami dolarjev izplača sestro in brata, a jo je zavrnil. V sedanjo družinsko pravno vojno se je vključila tudi njihova polsestra Prudence (hči iz Murdochovega prvega zakona in najstarejši otrok), ki najprej ni bila zainteresirana, zdaj pa zahteva svoj delež. Oče Murdoch je javno priznal, da je Lachlana izbral za naslednika na krmilu medijskega imperija, da bi preostalim otrokom preprečil, da bi zlasti njegov vodilni medij, neznosno konservativni in desničarski Fox News, spremenili v nekaj politično zmernejšega ali sredinskega. Bal se je predvsem sina Jamesa, ki je že leta kritičen do propagandnih laži medijev v ZDA. Poleg tega je že velikokrat kritiziral in obsojal očetovega političnega ljubljenca Donalda Trumpa in nasprotoval sedanji podpori Fox Newsa Trumpovi novi predsedniški kandidaturi. Je možno, da ima stari Murdoch tako rad Trumpa, da je zabodel v hrbet tri svoje otroke?

Rak demokracije

Rupert Murdoch, ki naj bi bil z 21,7 milijarde dolarjev 31. najbogatejši zemljan, zagotovo ne ve, koliko televizijskih, časopisnih, radijskih in drugih medijev in založniških hiš je v njegovem globalnem imperiju. Na stotine jih je, morda tisoč in več. Desetletja jih je kupoval, kot navadni smrtniki kupujemo kruh in mleko: v Avstraliji, ZDA, Britaniji in drugod. Njegova družba NewsCorp v Avstraliji upravlja, med drugim, 170 avstralskih časopisov in revij ter obvladuje približno dve tretjini novičarskega trga. Nekdanji avstralski premier Kevin Rudd je njegov vpliv na avstralsko politiko odlično opisal kot “rak demokracije”.

 

Priporočamo