Izrael je 20. julija izvedel zračne napade na pristanišče Hodejda kot odgovor na napad z brezpilotnikom na Tel Aviv, ki so ga pred tem izvedli jemenski uporniki. V napadu na Tel Aviv je bila ubita ena oseba, v napadu na pristanišče pa devet ljudi.

Napoved odziva hutijevcev prihaja v času vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu po uboju političnega vodje palestinskega islamisitičenga gibanja Hamas Ismaila Hanije in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra.

Iran in njegovi zavezniki so zagrozili z odzivom. Teheran tudi vztraja, da ne želi stopnjevati napetosti v regiji, a meni, da je kaznovanje Izraela nujno za preprečevanje nadaljnje nestabilnosti.

Hutijevci sicer iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo tudi napade na ladje v Rdečem morju. Nanje se z lastnimi napadi odzivajo zlasti sile ZDA in Velike Britanije. »Zmanjšanje pretoka pomorskega prometa je velika zmaga,« je danes še ocenil al Huti in dodal, da je bilo doslej tarča napadov 177 plovil.

Priporočamo