Razkol v skrajno desni vladni koalicijski stranki Domovinsko gibanje (DP) po strankarskih volitvah konec avgusta nikakor ni ogrozil vladne večine. Vlada ima še vedno 77 od 151 saborskih poslancev. Večmesečna trenja dveh zoperstavljenih frakcij v stranki, ki jo je pred petimi leti ustanovil in potem razočarano zapustil narodnozabavni pevec Miroslav Škoro, so dosegla vrhunec po odhodu dela nezadovoljnih članov, med katerimi sta tudi dva izmed 11 saborskih poslancev, a tudi edini evroposlanec.

Radićev krog članov Domovinskega gibanja že ustanavlja svojo stranko. Po vsem sodeč bodo postali tudi nova vladna koalicijska stranka, saj so pogajanja o podpori premierju Andreju Plenkoviću že stekla.

 

Odkorakal je Radićev krog

Nezadovoljneži so teatralno zapustili glasovanje o novem predsedniku, ker je vrh stranke določil javno glasovanje 103 članov skupščine. Nato je brez težav zmagala struja dosedanjega predsednika in vukovarskega župana Ivana Penave, ki je bil nekoč član HDZ. Tudi večina tistih, ki so podprli Penavo, vključno z devetimi poslanci, je bivših članov vladajoče stranke, medtem ko so Domovinsko gibanje zapustili člani okrog namestnika predsednika in enega utemeljiteljev stranke ter solastnika trgovske verige Pevex Maria Radića, ki je veljal za sivo eminenco DP. Ti so že napovedali ustanovitev nove politične stranke, ki bo takoj postala tudi parlamentarna in po vsem sodeč tudi nova vladna koalicijska stranka, saj so pogajanja o podpori premierju Andreju Plenkoviću že stekla.

Tako se bo lahko zgodilo, da bosta na sestankih koalicije drug ob drugem sedela Penava in Radić, ki v preteklih mesecih nista izbirala besed in medsebojnih obtožb. Penava je zameril Radiću, ker ni želel sprejeti nobenega ministrskega resorja iz kvote DP, in ga je obtožil, da je nameraval izločiti stranko iz vlade, medtem ko je Radić za svojega donedavnega kolega povedal, da si v stranki želi le kimajoče in tihe.

SDP izbira novo vodstvo

V SDP si medtem še niso opomogli po tretjem zaporednem porazu oziroma zmagi Plenkovića. Nov zagon iščejo s strankarskimi volitvami že to soboto, ko bodo izbirali novo vodstvo. Dosedanji predsednik Peđa Grbin se ne bo več potegoval za vodilni položaj. Zanj se poteguje pet kandidatov, med katerimi ima največ možnosti za zmago dosedanji podpredsednik Siniša Hajdaš Dončić, ki je bil tudi minister za morje, promet in infrastrukturo v levosredinski vladi nekdanjega premierja Zorana Milanovića.

Verjetna zmaga 50-letnega ekonomista Hajdaša Dončića bi pomenila tudi nadaljevanje močnega Milanovićevega vpliva na SDP, s katerim je tudi na prejšnjih parlamentarnih volitvah poskusil znova presedlati
s Pantovčaka v Banske dvore. Milanović se konec leta podaja v tekmo za novi petletni predsedniški mandat in ob tem ima nedvomno podporo precejšnjega dela stranke, vključno z dosedanjim vodstvom in Hajdašem Dončićem.

Edina ženska med petimi kandidati, podpredsednica Foruma žensk SDP Sanja Major, je tudi edina odkrito kritizirala propadli aranžma z Milanovićem na parlamentarnih volitvah. Stranko bi rada izvlekla iz Milanovićeve sence. Kandidati so pred volitvami verbalno tekmovali, kdo je večji levičar, čeprav je SDP že devet let v opoziciji ravno zaradi pomanjkanja tovrstnih usmeritev. Stranka postaja vse bolj brezidejni politični dejavnik, ki je avtodestruktivno potopljen v notranje probleme in boje za položaje. Ob tem, da je izgubila tretjino nekdanjih 30.000 članov strankarske baze, je šlo po zlu tudi zaupanje mnogih volilcev leve sredine in levice, posebej mlajših. Aktualni kandidati ponujajo zgolj optimizem, a malo resnične moči za spremembo stranke v realno politično silo, ki ji bo uspelo na parlamentarnih volitvah premagati sedanjo HDZ. 

Javnomnenjski padec Domovinskega gibanja

Domovinsko gibanje je postalo tretja najmočnejša stranka na aprilskih parlamentarnih volitvah, a je po vrhuncu strankarske krize takoj izgubila več kot dve odstotni točki in zdrsnila na peto mesto z manj kot petodstotno podporo volilcev, je pokazala raziskava Crobarometer. Najbolj priljubljena stranka je še naprej HDZ s 27,3 odstotka glasov anketirancev, medtem ko ji sledi največja opozicijska stranka SDP z 21,1 odstotka podpore.

 

Priporočamo