Kot je sporočil Hamas, se je njihov glavni pogajalec Halil al Haja v Dohi sestal s katarskim premierjem, šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem in vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom.

Na pogovorih o možnosti za prekinitev ognja v Gazi in izmenjavi talcev za zapornike so govorili o zadnjih dogodkih, niso pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP javili, ali je bil dosežen preboj.

Zadnji krogi pogajanj, ki potekajo v Dohi in Kairu, se sicer osredotočajo na okvir, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden, ter na prehodni dogovor, ki je bil stranema predstavljen avgusta.

V izjavi po srečanju je Hamas ponovil, da ostajajo pripravljeni nemudoma uresničiti dogovor o prekinitvi ognja, ki bi temeljil na Bidnovem predlogu in prehodnem dogovoru. Znova je tudi poudaril zahtevo po umiku izraelskih sil s celotnega ozemlja Gaze. Zagotavljajo, da pogajalcem niso postavili drugih zahtev, obenem pa zavračajo kakršnekoli nove pogoje, ki bi jih predstavila katera od strani.

Doslej pogajanja z izjemo enega tedna konec novembra še niso prinesla ustavitve spopadov, se pa v zadnjem času, zlasti po smrti šestih talcev v začetku septembra, krepi pritisk na izraelske oblasti.

Tako Izrael kot Hamas sicer delujeta vse bolj vkopana v svojih pogajalskih stališčih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu denimo vztraja pri nadaljnjem nadzoru izraelskih sil na meji med območjem Gaze in Egiptom, češ da bodo lahko le tako preprečili vnovično oborožitev Hamasa. Egipt in Katar sta to zavrnila in Netanjahuja obtožila, da želi s temi navedbami le preprečiti dogovor.

Priporočamo