Vodja direktorata za državno varnost in obveščevalne dejavnosti (DSN) Omar Haijawi-Pirchner je pojasnil, da je 19-letni osumljenec želel z eksplozivom ter orožjem z ostrim rezilom ubiti sebe in večje število ljudi pred stadionom, na katerem naj bi imela koncerte ameriška pop zvezdnica.

Osumljenec, Avstrijec z makedonskimi koreninami, je na spletu iskal informacije o tem, kako izdelati bombe, in preiskovalcem priznal, da je nameraval "danes ali jutri ubiti sebe in veliko množico ljudi", je dejal vodja DSN.

General view outside Happel stadium after Taylor Swift's three concerts this week were canceled after the government confirmed a planned attack at the stadium in Vienna, Austria, August 8, 2024. REUTERS/Elisabeth Mandl

Koncerte so odpoveli dan pred prvim nastopom ameriške pop zvezdnice Foto: Reuters

Pustil službo, ker naj bi imel velike načrte

Osumljenec, ki je prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država (IS), je svoje poglede jasno izrazil na spletu, je še pojasnil.

Policija ga je prijela v sredo v Ternitzu južno od Dunaja. Med preiskavo njegovega doma so med drugim zasegli detonatorje in druge naprave, pa tudi propagandno gradivo IS in ponarejen denar.

Pred časom naj bi pustil službo in dejal, da ima velike načrte. Od takrat je bil po navedbah preiskovalcev zaposlen s pripravami na napad, poroča avstrijski Kurier.

Policija je v sredo zaradi suma načrtov za napad na večje dogodke, vključno s koncerti Taylor Swift, v bližini stadiona na Dunaju aretirala tudi 17-letnika turško-hrvaških korenin.

Zaposlen je bil v podjetju, ki naj bi nocoj opravljalo storitve na stadionu. Kot poroča Kurier, gre za podjetje, ki med drugim izvaja storitve čiščenja.

Po besedah Haijawi-Pirchnerja je imel najstnik pri sebi gradivo IS in teroristične mreže Al Kaida. Oba osumljenca za načrtovanje napadov po njegovih besedah nista imela vstopnic za koncerte. Dunajčan sicer zavrača pričanje.

V okviru preiskave so zaslišali tudi 15-letnika turških korenin. Oba sta bila v stiku z glavnim osumljencem.

Preberite še: 

Uspeli preprečiti tragedijo

Avstrijski kancler Karl Nehammer je na družbenem omrežju X zapisal, da so po zaslugi sodelovanja avstrijskih in tujih služb grožnjo prepoznali v zgodnji fazi in preprečili morebitno tragedijo.

Nehammer je priznal, da je odpoved koncertov priljubljene pevke razočaranje za njene oboževalce, a poudaril, da so razmere zaradi očitno načrtovanega terorističnega napada zelo resne. Dodal je, da preiskave v zvezi z načrtovanjem napada še potekajo.

"Živimo v času, ko z nasilnimi sredstvi napadajo naš zahodni način življenja," je na omrežju X še zapisal avstrijski kancler. "Islamistični terorizem ogroža varnost in svobodo v številnih zahodnih državah. Prav zato se ne bomo odpovedali svojim vrednotam, kot sta svoboda in demokracija, ampak jih bomo še bolj odločno branili. Te vrednote so temelj naše družbe in nas delajo odporne proti ekstremizmu in terorizmu," je poudaril. Zato je po njegovih besedah pomembno, da ostanemo budni, stopimo skupaj in odločno ukrepamo proti islamizmu.

06 August 2024, Austria, Vienna: Police officers are seen during a large-scale operation in Ottakring. Photo: Max Slovencik/APA/dpa

Avstrijski kancler Karl Nehammer je na družbenem omrežju X zapisal, da so po zaslugi sodelovanja avstrijskih in tujih služb grožnjo prepoznali v zgodnji fazi in preprečili morebitno tragedijo. Foto: dpa

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner pa je poudaril, da so razmere bile in ostajajo resne, da pa so uspeli preprečiti tragedijo.

Izpostavil je, da se je nevarnost, ki jo predstavlja islamski ekstremizem v Evropi, po terorističnem napadu borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani močno povečala. "Avstrija pri tem ni bila in ni nobena izjema," je priznal.

Dejal je tudi, da so veliki koncerti pogosto priljubljena tarča islamistov. Pri tem je omenil napade v pariškem Bataclanu, na koncertu Ariane Grande v Manchestru in letos v Moskvi, spomnil je tudi na nedavni napad z nožem na delavnici na temo Taylor Swift v Angliji.

Priporočamo