Razsodba odpira pot za drugo sojenje, na katerem bodo določeni možni popravki, vključno z razbitjem matičnega podjetja Alphabet (GOOGL.O), kar bi spremenilo krajino spletnega oglaševanja, ki ga Google že vrsto let prevladuje.

To je tudi zelena luč za druge agresivne ameriške protimonopolne tožilce, ki preganjajo velika tehnološka podjetja - sektor, ki je pod udarom z vseh političnih strani, poroča Reuters.

»Sodišče je prišlo do naslednjega zaključka: Google je monopolist in deluje kot tak, da ohranja svoj monopol,« je zapisal okrožni sodnik Amit Mehta iz Washingtona, D.C. Google nadzoruje približno 90 odstotkov trga spletnega iskanja in 95 odstotkov iskanj na pametnih telefonih.

Lahko bodo sledile morebitne pritožbe na ameriško prizivno sodišče za okrožje Columbia in ameriško vrhovno sodišče. Pravne bitke bi se lahko zavlekle v prihodnje leto ali celo do leta 2026.

Alphabet je napovedal, da se bo na Mehtovo razsodbo pritožil. »Ta razsodba priznava, da Google ponuja najboljši iskalnik, vendar ugotavlja, da nam ne bi smeli dovoliti, da ga enostavno omogočimo,« je Google zapisal v izjavi.

Nobeno podjetje ni nad zakonom

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je razsodbo označil za »zgodovinsko zmago za ameriško ljudstvo« in dodal, da »nobeno podjetje - ne glede na to, kako veliko ali vplivno je, ni nad zakonom.«

Sodnik Mehta je opozoril, da je Google leta 2021 plačal 26,3 milijarde dolarjev, da bi zagotovil, da je njegov iskalnik privzeti na pametnih telefonih in brskalnikih ter da ohrani svoj prevladujoči tržni delež. »Google se seveda zaveda, da bi izguba privzetih nastavitev dramatično vplivala na njegov dobiček. Na primer, Google je napovedal, da bi izguba privzete nastavitve safari povzročila znatno zmanjšanje iskanj in milijarde dolarjev izgubljenih prihodkov,« dodaja Mehta.

Razsodba je prva večja odločitev v seriji primerov, ki obravnavajo domnevne monopole v velikih tehnoloških podjetjih. 

V zadnjih štirih letih so zvezni protimonopolni regulatorji tožili tudi Meta Platforms (META.O), Amazon.com (AMZN.O) in Apple (AAPL.O). Trdijo, da podjetja nezakonito ohranjajo monopole.

Vse tožbe in preiskave so se začele pod administracijo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Senatorka Amy Klobuchar, demokratka, ki vodi pododbor za protimonopolno zakonodajo v senatnem pravosodnem odboru, je dejala, da dejstvo, da se primer razteza čez različne administracije, kaže močno dvostransko podporo izvajanju protimonopolne zakonodaje.

»To je ogromna zmaga za ameriško ljudstvo, da je izvajanje protimonopolne zakonodaje živo in zdravo, ko gre za konkurenco,« je dejala. Ko je bil primer vložen leta 2020, je bilo to prvič v ameriški zgodovini, da je vlada obtožila veliko podjetje nezakonitega monopola. 

Priporočamo