»Gospod Netanjahu, končajte to vojno takoj,« je danes dejal premier Robert Golob, ob tem štirikrat z dlanjo udaril po govorniškem pultu in odkorakal z odra v generalni skupščini OZN. S tem pozivom izraelskemu premierju je sklenil svoj nastop na splošni razpravi svetovnih voditeljev, ki od torka poteka na sedežu svetovne organizacije. Golob je opozoril, da štiri mesece po sprejetju resolucije varnostnega sveta o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev še vedno ni dogovora, ter citiral generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa, da »ljudje v Gazi obstajajo, ne živijo«. »Na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu se stopnjuje razčlovečenje Palestincev in položaj je prišel do vrelišča,« je dejal Golob in dodal, da je celotna regija »na robu propada«.

Opozoril je tudi na druge vojne, v Sudanu, Ukrajini, ki ji bodo sledile mnoge podobne, »če bomo dopustili, da gre ta (ruska) agresija mimo nas brez odgovora«. Večino krivde za neuspešno reševanje konfliktov je pripisal petim stalnim članicam varnostnega sveta, ki »z zlorabo pravice veta in postavljanjem svojih nacionalnih interesov v ospredje dejansko blokirajo njegovo delo«. Podprl je reformo varnostnega sveta in drugačno razdelitev sedežev, tako da bodo imele več besede »doslej premalo zastopane regije«, kot je Afrika. Podprl je tudi reformo pravice do veta in dodal, »da veta gotovo ne bomo mogli odpraviti, lahko pa bi to pravico natančneje uredili«. Poudaril pa je, da so ZN mnogo več kot varnostni svet, ter pohvalil delo množice humanitarnih delavcev, pri čemer pa je Gaza postala točka preloma. »Humanitarni delavci niso več samo naključne posredne žrtve. Zdi se, da so postali namerna vojaška tarča,« je dejal.

Opozoril je tudi na podnebne spremembe in pohvalil slovenski projekt za vzpostavitev zgodnjega opozarjanja na suše in poplave, ter podprl globalno partnerstvo pri takšnem opozarjanju. Zavzel se je tudi za enakost spolov ter dejal, da se je Slovenija pridružila pobudi o izmenjavanju moškega in ženske na čelu generalne skupščine OZN.

Netanjahu OZN imenoval
»hiša teme«

Golob je gotovo vedel, da bo skoraj takoj za njim za isti oder stopil Benjamin Netanjahu, vmes je imel govor le pakistanski premier. In Netanjahu je Golobu posredno tudi odgovoril: »Ta vojna (v Gazi) se lahko konča takoj. Vse, kar se mora zgoditi, je, da se Hamas vda, položi orožje in izpusti vse talce. Če pa se ne, se bomo borili do zmage, do popolne zmage. Nadomestka zanjo ni.« Netanjahu je tudi dejal, da Izrael ne bo privolil v nikakršno vlogo Hamasa v povojni Gazi, ki pa je noče okupirati, ampak deradikalizirati. In dodal je, da mora Izrael premagati Hezbolah v Libanonu. Kmalu zatem so v Bejrutu odjeknile nove eksplozije.

V Beli hiši so bili sicer zelo razburjeni, ker je Netanjahu zavrnil sredin predlog o 21 dnevnem premirju ob meji z Libanonom, ki ga je predlagala skupina držav. Netanjahujevi svetovalci naj bi Bidnovi ekipi zagotovili, da se z načrtom strinjajo, potem so ga javno objavili, potem pa so ga v Izraelu zavrnili, so poročali ameriški mediji.

Netanjahu je v generalni skupščini tudi dejal, da je Izrael pripravljen na mir, kar da je dokazal z normalizacijo odnosov s Savdsko Arabijo. Zelo veliko pa je govoril tudi o Iranu, ki da še razvija jedrsko orožje, ter pozval k sankcijam proti tej državi. Grozil je, da »v Iranu ni kraja, ki ga Izrael ne bi mogel doseči«.

Na koncu govora je kritiziral Združene narode, da so »hiša teme, močvirje antisemitskega žolča z večino, ki je pripravljena dehumanizirati judovsko državo«. Poudaril je, da je bilo v zadnjem desetletju proti Izraelu sprejetih več resolucij kot proti vsemu preostalemu svetu skupaj. »Kakšna hinavščina, kakšna dvojna merila, smešno,« je dejal. Ob začetku Netanjahujevega govora je več delegacij zapustilo dvorano. Nekateri, posebno na balkonu za obiskovalce, pa so njegov nastop prekinjali z aplavzi.x

Priporočamo