»Rešitev dveh držav je edina rešitev palestinsko-izraelskega vprašanja in mi, mednarodna skupnost, moramo prispevati k odločnim korakom za delo v tej smeri,« je na omrežju X zapisal Golob ter hkrati pozval k izpustitvi talcev in preprečevanju zaostrovanja konflikta.

Tudi zunanje ministrstvo je sporočilo, da Slovenija podpira prizadevanja ZDA, Egipta in Katarja za takojšnjo prekinitev ognja in izpustitev talcev v Gazi. »Po več kot desetih mesecih vojne je nujno končati nasilje, osvoboditi talce in ustaviti trpljenje nedolžnih civilistov,« so dodali na ministrstvu.

ZDA, Egipt in Katar so v četrtek v skupni izjavi pozvali Izrael in Hamas, naj v četrtek v Dohi ali Kairu nadaljujeta pogajanja za sklenitev sporazuma o prekinitvi ognja na območju Gaze. Obe strani so tudi opozorili, da ni več časa in izgovorov za nadaljnje odlašanje.

Pozivu se je pridružila tudi Evropska unija

»Znova izražamo polno podporo njihovemu posredovanju, da bi se končal neznosen krog trpljenja,« je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ob tem je ocenil, da bi dogovor med Izraelom in Hamasom utrl tudi pot za umiritev razmer v regiji.

Izrael je medtem že v četrtek zvečer sporočil, da se strinja z nadaljevanjem pogovorov.

Priporočamo