Na terenu je danes 294 gasilcev s 86 gasilskimi vozili, v gašenje pa sta se že vključila kanaderja, so davi sporočili iz Hrvaške gasilske zveze (HVZ). 

Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković je medtem pojasnil, da je za gasilci težka noč, a da jim je uspelo obraniti vse objekte. Trenutno sanirajo pogorele dele. »Situacija je stabilna, odprtega ognja ni več, vendar obstaja strah pred vetrom,« je povedal Tucaković. Dodal je, da bo v Splitu v pripravljenosti kanader, ki se bo takoj dvignil, če bo ponovno zagorelo. 

Požar je po navedbah HVZ doslej zajel okoli 700 hektarov trave, nizkega rastja in gozda. Jutarnji.hr je včeraj zvečer poročal, da so domačini prijeli za motorne žage in pričeli žagati drevesa okoli svojih hiš, da bi preprečili širjenje požara.

Trije gasilci so se med gašenjem lažje poškodovali. 

Požar se je širil z neverjetno hitrostjo 

»Zaradi sunkov vetra se je požar širil z neverjetno hitrostjo in v kratkem času smo se znašli v ognjenem obroču. Na južni strani je naših nekaj hiš varovala gasilska ekipa z dvema gasilskima voziloma. Žal se je ogenj z bliskovito hitrostjo premaknil na drugo stran, za hiše, od koder nas je ogrožal že prejšnji večer. V tistem trenutku nas je zajela panika, ker na tisti strani ni bilo niti enega gasilskega vozila, prav tako nemočni so bili sprva tudi gasilci, ki so prihiteli na to stran. Poklicali smo pomoč, a so bile gasilske enote razdrobljene na vseh koncih. Ognjeni zublji so začeli goltati sosednjo hišo, v ušesih pa nam še vedno odzvanjajo ženski kriki,« je na svojem profilu na facebooku zapisala prebivalka Žrnovnice Tanja Soldić.

Gasilci so ponoči sicer uspeli ubraniti večino hiš, se je pa požar razširil na Sitno Gornje. Težave povzroča tudi požar v Donjem Sitnu. Ognjeni zublji se sicer širijo nekoliko počasneje kot včeraj.

Požar naj bi zanetili udari strel med ponedeljkovim neurjem. Skupaj naj bi jih izbruhnilo najmanj deset.

Priporočamo