Med tarčami sta zahodna obala Francije in pristaniško mesto Barrow-in-Furness v Združenem kraljestvu. Ti dokumenti so po pisanju Financial Timesa zato dokaz, da je Rusija pripravljena na konflikt z Zahodom daleč onkraj meja s članicami zveze Nato in da načrtuje vrsto napadov po zahodni Evropi. 

Dokumenti so bili pripravljeni med letoma 2008 in 2014, poleg seznama tarč pa vključujejo tudi seznam raket s konvencionalnimi ali jedrskimi bojnimi glavami. »Visoka manevrska sposobnost mornarice omogoča izvajanje nepričakovanih  in preventivnih napadov iz različnih smeri. Jedrsko orožje je praviloma namenjeno uporabi v kombinaciji z drugimi uničevalnimi sredstvi, še piše v poročilu o pripravljenosti vojske.

The 19,000-ton nuclear-powered cruiser "Peter the Great" is seen in this June 2003 file photo. Russia said on Monday it would send a heavily-armed nuclear-powered cruiser to the Caribbean for a joint naval exercise with Venezuela, its first major manoeuvres on the United States' doorstep since the Cold War. Russian Foreign Ministry spokesman Andrei Nesterenko said on Monday that the naval mission to Venezuela would include the nuclear-powered battle cruiser "Peter the Great", one of the world's largest combat battleships.   REUTERS/Stringer (RUSSIA)

19.000-tonska jedrska križarka Peter Veliki. Foto: Reuters

Kaj so cilji?

Zemljevidi so bolj kot za operativne namene zrisani za predstavitev in vsebujejo seznam 32 ciljev zveze Nato v Evropi.

Tarče ruske baltske flote so predvsem na Norveškem in v Nemčiji, med njim so lokacije radarskih sistemov in objekti pripadnikov specialnih enot.

Ruska severna flota naj bi ciljala na obrambno-industrijske cilje, kot je ladjedelnica za podmornice v Barrow-in-Furnessu v severozahodni Angliji. 

Barrow-in-Furness sdv drf ge

Barrow-in-Furness. Vir: Google Maps

Scenariji vključujejo tudi spopad s trenutnimi zavezniki, kot so Kitajska, Iran, Azerbajdžan in Severna Koreja.

William Alberque, nekdanji uradnik Nata, zdaj zaposlen pri mislišču Stimson Center, je po navedbah FT ocenil, da je to le majhen del seznama, ki vsebuje »na stotine, če ne na tisoče tarč po Evropi, vključno z vojaškimi cilji in cilji kritične infrastrukture.«

FILE-- Russia's new Gepard nuclear submarine is shown in the harbor of the Severodvinsk military shipyard in Severodvinsk, 960 km (600 miles) north of Moscow, in this Oct. 1, 2001 file photo. President Vladimir Putin visited on Tuesday the northern shipyard to inaugurate the Gepar. The trip was intended to boost the Navy's morale sapped by the sinking of the Kursk nuclear submarine and a recent firing of a dozen of senior admirals. (AP Photo/ITAR-TASS) ***COMMERCIAL INTERNET OUT***JAPAN OUT***

Gepard je novejša ruska jedrska podmornica.Foto: AP

»Njihov koncept je totalna vojna«

Tako je prepričan Jeffrey Lewis, profesor na Inštitutu za mednarodne študije Middlebury v Montereyu. »Taktične jedrske konice bodo uporabili zelo hitro,« je dejal.

Taktično jedrsko orožje, ki ga je mogoče izstreliti s kopnega, morja ali iz letal, ima krajši doseg in je manj uničujoče kot strateško, namenjeno tarčam v ZDA. Še vedno pa je bistveno močnejše od bomb, ki so jih leta 1945 odvrgli na Nagasaki in Hirošimo.

Priporočamo